Revista presei internaţionale – 10 octombrie

Presa internaţională continuă să scrie despre războiul împotriva Statului Islamic. Marile cotidiane europene îşi îndreaptă atenţia şi asupra procesului de constituire a noii Comisii de la Bruxelles, precum şi asupra perspectivelor economice ale Bătrânului Continent. O altă temă de interes pentru ziarele străine o constituie lipsa preşedintelui nord-coreean din viaţa publică de la Phenian.

„Coaliţia coordonată de Statele Unite intensifică atacurile aeriene lansate asupra poziţiilor deţinute de Statul Islamic în oraşul Kobani de la frontiera siriană”, relatează Wall Street Journal. În acelaşi timp, „America intensifică măsurile menite a împiedica înrolarea unor noi voluntari în Statul Islamic”, informează New York Times, iar Washington Post remarcă „exasperarea crescută a Statelor Unite” faţă de poziţia Turciei, care ezită să se implice în luptele de la frontiera sa. Şi Londra face apel la Ankara să acorde ajutor kurzilor sirieni în confruntarea cu jihadiştii, după cum consemnează The Guardian. De altfel, efectul războiului de peste graniţă se face simţit deja în Turcia, unde „mii de kurzi manifestă împotriva politicii Ankarei faţă de kurzii din Siria”, notează Le Figaro.

Iar cotidianul turc Zaman detaliază: „statul s-a văzut nevoit să decreteze în şase districte interdicţia de a ieşi în stradă, şcolile au intrat în vacanţă, iar drumurile de acces în localităţile din estul şi sud-estul Turciei au fost închise”. Acelaşi cotidian turc conchide că „În spatele evenimentelor din aceste zile se află ideea că „Pe de o parte, Turcia a câştigat timp pe plan intern vorbind despre procesul de conciliere cu kurzii, însă pe de altă parte îi lasă pe aceştia pradă ISIS”. Dincolo de prejudecăţi, Der Spiegel încearcă să găsească răspuns la întrebarea: „Sunt oare mai răi dictatorii decât haosul?” Căci „deşi mereu este normal să ne bucurăm la răsturnarea de la putere a unui dictator, consecinţele războiului din Irak şi ascensiunea Statului Islamic au demonstrat într-un mod brutal că alternativa poate fi chiar mai rea”, conchide ziarul german.

Şi tot Der Spiegel relatează că exporturile Germaniei au scăzut, antrenând temeri privind o recesiune în cea mai mare economie a zonei euro. „Poate că Franţa este considerată bolnavul Europei, dar problemele Germaniei sunt mai profunde, înrădăcinate în dogmatismul mercantilist, glorificarea economisirii de dragul principiului în sine şi în psihologia corozivă a îmbătrânirii”, remarcă maliţios The Telegraph. Cu concluzia că „Modelul german duce Germania la ruină şi este mortal pentru Europa”. O concluzie confirmată şi de Le Monde, care consideră că „dificultăţile din Germania se vor agrava”. Iar în privinţa confirmării noilor comisari europeni, EUobserver notează că după retragerea doamnei Bratusek, nominalizată de Slovenia, Comisia Juncker ar putea fi aprobată cu întârziere.

O premieră la Londra, remarcă presa de pe malul Tamisei: primul legislator din partea Partidului Independenţei Regatului Unit îşi face intrarea în Parlamentul britanic. Şi tot în presa britanică citim că „Londra salută planul Uniunii Europene de a impune restricţii viitorilor emigranţi din Estul Europei”. Să mai notăm că potrivit publicaţiei ucrainene Glavcom, „preşedintele Poroşenko nu participă la summitul CSI care are loc astăzi la Minsk”. Iar o altă publicaţie din Ucraina, Lenta relatează că „elevii ruşi vor studia discursul ţinut de Stalin la 3 iulie 1941, în cadrul proiectului educativ „100 de surse esenţiale ale istoriei ruse”, care mai include studiul unor documente precum Codul de legi al lui Ivan al IV-lea, „cel Groaznic”, sau Pactul Ribbentrop-Molotov.

Pentru presa din întreaga lume, absenţa dictatorului nord-coreean Kim Jong-un din viaţa publică de 37 de zile stârneşte întrebări legate de o posibilă lovitură de stat sau îmbolnăvirea liderului comunist. În fine, presa internaţională scrie şi despre laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, care anul acesta este francezul Patrick Modiano, un „Proust al timpului nostru”, după cum îl recomandă Liberation, ziar potrivit căruia „Franţa este campioană la Nobelurile pentru literatură”.

(Adriana Buzoianu)