De ce consumăm alimente bogate în calorii drept recompensă?

cupcake_girl_729-420x0Cine nu a avut o zi superbă şi, drept recompensă, nu şi-a permis să-şi ofere vreun mic capriciu: bomboane, prăjituri, o îngheţată, o pizza..? Sau, din contră, cine nu a avut o zi groaznică şi nu s-a lansat asupra acestui tip de alimente pentru a-şi ridica moralul? De ce obişnuim să recurgem la aceste alimente atât de bogate în calorii pentru a ne simţi bine?

Există experţi care asigură că oamenii învaţă să aprecieze aceste alimente încă din copilărie, deoarece laptele matern – ca prim aliment pe care-l ingerăm – este dulce, ceea ce ne transmite o senzaţie de plăcere şi de confort.Totodată, experţii mai arată că atunci când mâncăm pentru prima oară un aliment care ni se pare delicios – de obicei, unul bogat în grăsimi şi zaharuri – creierul nostru eliberează o substanţă numită dopamină, proporţional cu gradul de plăcere pe care ni-l provoacă ingestia respectivă. Conform specialiştilor în nutriţie, dopamina este cea care ne determină să căutăm din nou consumul acestor alimente şi cea care ne face să păstrăm în memorie o amintire plăcută a alimentelor care ne-au dat o stare de bine.

(www.abc.es – 13 octombrie)