10 pentru România în NATO – eveniment aniversar la Varșovia

Institutul Cultural Român de la Varșovia în colaborare cu Ministerul român al Apărării Naționale și Ambasada României în Polonia organizează în 16 octombrie, în capitala poloneză, un eveniment dedicat împlinirii a 10 ani de la aderarea României la NATO și contribuției militarilor români în teatrele de operații NATO.

Evenimentul, plasat în proximitatea sărbătoririi Zilei Forțelor Armate, va debuta cu vernisajul expoziției de fotografie 10 pentru România în NATO, prezentată în spațiile Muzeului Militar de la Varșovia. Expoziția va fi deschisă de E.S. Ovidiu Dranga, Ambasadorul României la Varșovia, și de Col. Romeo Tăbârcă, atașatul militar al Ambasadei României, și va rămâne la dispoziția publicului pentru o perioadă de patru săptămâni, fiind însoțită de proiecții de filme documentare și de ficțiune (printre care peliculele California dreamin’, în regia lui Cristian Nemescu, și documentarul ROMANIA – NATO: The First Ten Years, realizat de Studioul Cinematografic al Armatei), precum și de materiale tipărite, cu aceeași tematică. Alături de fotografii vor fi prezentate uniforme românești și obiecte utilizate de militarii români în misiunile NATO, de asemenea publicații puse la dispoziție de Ministerul Apărării.

În 2014 se împlinesc 10 ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică. În ultimul deceniu, țara noastră contribuie la capacitatea NATO de a asigura securitatea globală în faţa unor ameninţări diverse (militare, cibernetice etc.), de a contribui la procesul de reconstrucţie în anumite zone de conflict şi la reformarea conceptuală a organizaţiei.

Prin evenimentele de la Varșovia, dorim să prezentăm, prin diverse forme de exprimare artistică, participarea militarilor români la teatrele de operații NATO, de asemenea viziunea pe care o are România asupra statutului său de membru al Alianței.

 

ICR Varșovia