Alba-Iulia, nouăzeci și doi de ani de la Încoronare

Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită următorul comunicat:

Alteța Sa Regală Principele Radu va lua parte miercuri, 15 octombrie 2014, în municipiul Alba-Iulia, la o serie de evenimente cu caracter public dedicate împlinirii a nouăzeci și doi de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I și Reginei Maria.

Aniversarea Încoronării de anul acesta este consacrată Diplomației.

Anul trecut, aniversarea a fost dedicată culturii române. În fiecare an cuprins între a 90-a și a 100-a aniversare a Încoronării de la Alba Iulia, Primăria municipiului a decis să organizeze, în ziua de 15 octombrie, evenimente ilustrând câte un domeniu din viața publică servit cu strălucire de Regele Ferdinand și de Regina Maria.

La ora 17.00, Alteța Sa Regală va participa, în Catedrala Încoronării, la un Te Deum oficiat de ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Alba-Iuliei.

La ora 17.30, la Muzeul Unirii, Principele Radu se va întâlni cu membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București, precum și cu reprezentanți ai autorităților locale. Cu această ocazie, se vor inaugura frescele originale restaurate din Sala Unirii a Muzeului.

La ora 18.30, la Casa de Cultură, Alteța Sa Regală va lua parte la Concertul Regal susținut de Filarmonica de Stat din Sibiu.

În încheierea serii, Principele Radu va participa la un dineu oficial care va avea loc la Hotelul Medieval. La dineu au fost invitați membri ai Corpului Diplomatic, reprezentanți ai autorităților locale, ai clerului, precum și personalități ale societății civile.

Celebrarea Încoronării de la Alba-Iulia de anul trecut a marcat semnarea unui parteneriat între autoritățile politice și administrative locale și Casa Regală care a dat o bază formală sărbătorilor anuale ale zilei de 15 octombrie. Astfel, începând cu anul 2013, fiecare sărbătoare este dedicată unui domeniu important al societății românești de astăzi: educație, economie, știință, turism și ospitalitate, arte sau tradiții populare.

Sărbătoarea de o sută de ani a Încoronării, din anul 2022, va încununa acest periplu a memoriei și onoarei, printr-o celebrare asemănătoare celei care a avut loc cu un secol în urmă.