A început conferinţa internaţională “Lights of the World” ce are loc la Bucureşti

România se alătură sărbătorii internaţionale a Anului Internațional al Luminii 2015 (International Year of Light 2015 http://www.light2015.org/) și a 70 de ani de UNESCO, organizând în perioada 30 octombrie 1 noiembrie în București la Palatul Parlamentului conferinţa Lights of the World(„Luminile Lumii”). Evenimentul aduce la un loc personalităţi din ţară şi din străinătate, oameni cu rezultate deosebite în ştiinţă, artă şi cultură, oficiali UNESCO, reprezentanţi ai unor organizaţii şi centre de cercetare de prestigiu din întreaga lume, oameni de afaceri de succes, dar şi publicul interesat de domeniul ştiinţific, de la elevi şi profesori de liceu şi şcoală generală şi până la cercetători şi profesori universitari, care se vor angaja într-un dialog creativ și fructuos de promovare a universului ştiinţific.

Evenimentul are ca scop dezvoltarea conceptului de „lumină” din perspectivă transdisciplinară, subliniind multiplele fațete și simboluri ale sale în domeniul ştiinţei, educației, spațiului, culturii, ca vector de dezvoltare durabilă în societatea secolului 21.

La eveniment sunt prezenți aproximativ 400 de participanți din întreaga lume, inclusiv valorile reprezentative științifice și culturale româneşti, personalități din lumea științei, culturii și a educației, cercetători, profesori, manageri de succes, artiști, factori de decizie politică și lideri de opinie.

Printre personalităţile care au răspuns afirmativ la invitaţia de a lua parte la Conferinţa „Lights of the world” pot fi enumeraţi:

  1. Basarab Nicolescu, academician, fizician, filosof, profesor şi membru de onoare al Academiei Romȃne;
  2. Solomon Marcus, matematician şi membru titular al Academiei Române;
  3. Gustavo Aviles, profesor Universidad Iberoamericana și fondator al Lighteam, Mexic;
  4. Marius-Ioan Piso, Preşedinte şi Director General al Agenţiei Spaţiale Romȃne (ROSA);
  5. Dumitru Dorin Prunariu, Preşedinte de onoare al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) şi primul cosmonaut român;
  6. Maciej Nalecz, UNESCO, Directorul Diviziei de Politica Științei și Dezvoltare Instituțională;
  7. Yannick Mellier, astrofizician francez, purtător de cuvânt al consorțiului EUCLID. A câştigat premiul Jean Ricard din partea Societăţii Franceze de Fizică în 2005 şi Premiul Gay-Lussac Humboldt în 2006;
  8. Maarten de Jong, NIKHEF, Olanda, purtător de cuvânt al consorțiului KM3NeT;
  9. Adrian Curaj, Director General UEFICDI;
  10. Radu Boroianu, Președinte al Institutului Cultural Român;
  11. Hans TUINENBURG, Agenția Spațială Europeană;
  12. Dragoș Anastasiu, om de afaceri, Director al grupului de turism Eurolines;
  13. Magda Stavinschi, doctor în astronomie, fost director al Institutului Astronomic al Academiei Române în perioada 1990 – 2005 şi Membru al Uniunii Astronomice Internaționale – IAU;
  14. Romiță IUCU, Prorector al Universității din București;
  15. Valentin Grigore, Preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori;
  16. Univ. Dr. Lucian Ciolan, conferențiar doctor la Departamentul de Științele Educației a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (Universitatea din Bucureşti);
  17. J-P Ngome Abiaga, UNESCO, Secretar al IYL2015;
  18. Frederic Thevenin, cercetător, Observatorul din Coasta de Azur, Nisa;
  19. Nicolae Mandea, Prorector al Universităţii Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București;
  20. Boyd, Director al Experimental Techniques Centre – ETC, Universitatea Brunel, Londra;
  21. Ionuț Enculescu, Director General al Institutului Național de Fizica Materialelor;
  22. Bogdan Dragnea, profesor, Universitatea Indiana;
  23. Zamfirescu, INCDFLPR, Director CETAL.

Programul evenimentului include discuții în plen și prezentări în sesiuni paralele pentru știință, educație, cultură, transdisciplinaritate, workshop-uri pe teme de știință, educație, cultură, spațiu, societate, sustenabilitate, o gală de scurtmetraje şi prezentări multimedia, lansarea platformelor educaţionale “Scientix” şi ESERO, demonstraţii de sunet şi lumină şi, nu în ultimul rând, expoziții de pictură, fotografie, filatelie și carte. Aceste activităţi sunt împărţite în patru secţiuni:

Ştiinţă – „Luminile în Ştiinţă”, secţiune în cadrul căreia sunt abordate teme precum aniversarea de 25 de ani a Telescopului Hubble, Universul timpuriu, Universul în “lumina” neutrinilor, lumina ca instrument pentru comunicare şi Lumina la „Energii Înalte”.

Vor fi susţinute prezentări pe teme de actualitate şi de interes general, cum ar fi Aplicaţii ale datelor optice de observare a Pământului prin satelit, Observații ale Sistemului Solar în epoca explorării spațiului, Sistemul de îndepărtare a deşeurilor spaţiale aflate pe orbită, Fotonică și puterea luminii, dar şi un workshop LIGHTtalks pe tema: cariere în Fotonică.

Secţiunea Educaţie – Lumina în Educaţie găzduiește Conferinţa Scientix National – Conferința Națională a Comunității “Educație pentru Științe”, organizată cu sprijin oferit de Scientix, eTwinning, ESERO România, Societatea Română de Fizică, Societatea de Ştiinţe Matematice din România şi Casa Corpului Didactic Bucureşti.

Totodată, cei prezenţi vor lua parte la lansarea expoziţiei de pictură, fotografie, cărți, filatelie, dar şi la prezentări ale invitaţilor despre educaţia ştiinţifică în România, metode de învățare non-formală şi utilizarea spaţiului în contextul educaţiei STEM. Tot în această secţiune vor avea loc ateliere demonstrative pentru profesori, prezentări de proiecte educaționale și ale rezultatelor acestora, dezbateri, iar participanţii vor afla mai multe despre proiecte de success din acest domeniu, cum ar fi ESERO România, parteneriatele eTwinning, proiectului Scientix şi nu numai.

Sesiunea Cultură este compusă din trei mari teme:

  • Amenajare arhitecturală şi iluminat (activităţi organizate în colaborare cu CNRI – cnri.ro)
  • Lumina în cultură și artă (activităţi organizate în colaborare cu Institutul Cultural Român, icr.ro)
  • Abordări transdisciplinare în cultură și educație (activităţi organizate în colaborare cu IT4S, www.it4s.ro)

O sesiune specială de postere are loc sâmbăta, 31 octombrie.

Evenimente asociate

În cadrul conferinţei „Lights of the World” are loc Expoziția de astrofotografie „Lumină din Univers”, care va cuprinde 50 de lucrări dedicate Anului Internațional al Luminii. Acestea sunt parte din programul Societății Astronomice Române de Meteori pentru Anul Internațional al Luminii 2015, derulat sub deviza proprie: lumina mai puțină de la noi, mai multă de la stele!

Asociația Art Science prezintă expoziția de artă „Light Fields”, o colecţie de picturi abstracte ale Dianei Mavi, realizate într-o nouă abordare interdisciplinară: fizică și artă.

Expoziţia de Plicuri filatelice va atrage atenţia celor interesați de către acest domeniu, iar cei pasionaţi de cărţi vor putea participa la o prezentare de noi cărți și târg de carte.

Un spectacol de muzică şi lumini – „Sunet și culoare” – va completa tematica evenimentului.

Organizatori

Conferința este organizată de Institutul Naţional pentru Fizica Materialelor (INCDFM) și Centrul Internațional UNESCO de Formare și Cercetare în Fizică de Categoria 2 din Măgurele, Institutul Cultural Român (ICR), Universitatea din București şi Punctul Național de Contact Scientix pentru România, Universitatea din Craiova, Agenția Spațială Română (ROSA), Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei (INCDFLPR), Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS), Comisia parlamentară pentru UNESCO, Fundaţia Horia Hulubei-catedra UNESCO și Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, Centrul de Acţiune şi Programe Integrate pentru Dezvoltare Durabilă CENADD. Președintele Comitetului de organizare este prof. Sabin Stoica, IFIN-HH & FHH, membru al bordului Programului Internațional pentru Științe de bază al UNESCO.

Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial al conferinței „Lights of the World”. http://iyl2015.infim.ro/

Despre Anul Internațional al Luminii (IYL 2015)

Pe 20 decembrie 2013, cea de-a 68-a Sesiune a Adunării Generale a ONU a proclamat 2015 ca fiind Anul Internațional al Luminii și Tehnologiilor bazate pe lumină (IYL 2015), recunoscând importanța conștientizării globale cu privire la modul în care tehnologiile pe bază de lumină promovează dezvoltarea durabilă și oferă soluții la provocările globale în domeniul energiei, educației, agriculturii și sănătăţii.

Programele din cadrul IYL 2015 vor promova înțelegerea publică și politică mai bună a rolului central al luminii în lumea modernă şi vor sărbători, de asemenea, aniversări demne de remarcat în 2015, de la primele studii de optică de acum 1000 ani până la descoperirile din domeniul comunicațiilor optice care fac posibilă existenţa Internetului în ziua de astăzi.

Evenimentul este susținut de o serie de sindicate științifice internaționale și de Consiliul Internațional al Științei, numărȃnd mai mult de100 de parteneri din peste 85 de țări.