Arheologii greci au descoperi un mozaic antic la Amphipolis

Arheologii care au dezgropat un imens cimitir vechi la Amphipolis, în nordul Greciei, au descoperit un mozaic mare pe podea.

Mozaicul – 3m lăţime şi 4,5 m lungime – reprezintă un om cu o cunună de lauri care conduce un car tras de cai, iar în faţa carului se află zeul Hermes. Situl funerar este  cel mai mare găsită vreodată în Grecia pănă acum. El datează de la sfârşitul secolului al IV-lea î.Hr., provocând speculaţii că ar avea legatura cu  Alexandru cel Mare al Macedoniei. Arheologii au început să sape în luna august şi cred că măreţia mormântantului înseamnă că a fost construit pentru cineva foarte important.

Unii observatori spun mormântul ar putea aparţine unui membru al familiei apropiate lui Alexandru – poate mamei sale, Olympias, sau soţiei, Roxana – sau unui alt nobil macedonean. Alţii cred ca ar putea fi un cenotaf, un monument construit în cinstea unei persoane ale cărei rămăşiţe pământeşti sunt în altă parte. Mozaicul este format din pietricele in mai multe culori diferite.

Doi sfincşi păsesc  intrarea în mormântul de  la Amphipolis. Descoperirea mozaicului de la etaj a fost anunţată de Ministerul Culturii din Grecia, duminică. Se spune că zeul Hermes este descris ca fiind conducătorul sufletelor în viaţa de apoi.

( www.bbc.com/news/world-europe)

Traducerea: Natasa Polikarpov