South Stream este ca o relaţie de dragoste

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, care se află în vizită la Belgrad, a declarat că ţări precum Serbia pot şi trebuie să aibă un loc pe piaţa rusă. El a anunţat că, dacă se pun în aplicare acordurile semnate astăzi, schimburile dintre Rusia şi Serbia ar putea ajunge foarte curând la 500 milioane dolari.
La conferinţa de presă comună, pe care a avut-o împreună cu prim-ministrul Serbiei, Aleksandar Vucic, preşedintele rus a vorbit şi despre îndelung anunţata investiţie – gazoductul „South Stream”, a cărui construcţie a asemănat-o cu o relaţie de dragoste.
– Aceasta este ca şi iubirea, ea poate fi fericită numai în cazul în care ambii participanţi la acest proces minunat doresc să continue relaţia. Nu putem să construim singuri gazoductul în valoare de mai multe miliarde de dolari în cazul în care partenerii noştri nu doresc acest lucru – a menţionat preşedintele Rusiei, reamintind că împrejurări similare au fost la începutul construirii conductei Nord Stream, de care acum toţi sunt interesaţi. El a apreciat că, în acest caz, politica dăunează economiei.
– Cu toată răspunderea vă spun că în această iarnă nu va fi o criză din vina Rusiei – a spus Putin.
El a mai spus că Rusia, dacă vede că partenerii iau gaz în mod neautorizat, va reduce livrările ca în anul 2008. Preşedintele Rusiei a apreciat că pe piaţa rusă au crescut exporturile de produse din Serbia şi a anunţat că, în cazul în care se realizează acordurile care tocmai vor fi semnate, schimburile comerciale dintre Serbia şi Rusia foarte rapid ar putea fi de 500 de milioane de dolari.
El a reiterat că Rusia nu-şi va schimba poziţia cu privire la Kosovo.
Putin a mai adăugat că preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolic, a fost invitat la Moscova anul viitor, pentru a sărbători Ziua Eliberării (09 mai)
După convorbirile cu preşedintele şi prim-ministru al Serbiei, Tomislav Nikolic şi Aleksandar Vucic, Putin a mulţumit conducerii sârbe pentru că au organizat această manifestare referitoare la anivesarea eliberării Belgradului în Al Doilea Război Mondial.
– Aceasta este o parte din glorioasa noastră istorie comună care ne uneşte – a spus Putin.
Traducerea: Caterina Iliu

(www.blic.rs – 16 octombrie)