O ”piaţă SF”, deschisă de curând în Rotterdam, Olanda

The Markthal Rotterdam, a fost construită în cinci ani, cu 175 de milioane de euro

O clădire cu un design futurist a fost inaugurată recent în oraşul olandez Rotterdam. „The Markthal” adăposteşte, pe lângă piaţa de alimente, 15 magazine, 8 restaurante, 228 de apartamente şi peste 1.000 de locuri de parcare. Construcţia în formă de potcoavă are o suprafaţă totală de 29.000 de metri pătraţi şi are în interior un desen mural impresionant denumit „Cornucopia”.marktal
Proiectul a fost realizat de firma MVRDV, în conformitate cu noile legi din Olanda, care cer ca pieţele să fie acoperite. Arhitecţii s-au inspirat din aspectul noilor pieţe din Stockholm, Barcelona şi Valencia şi au lucrat împreună cu artiştii Arno Coenen şi Iris Roskam.
Structura impresionantă pare dintr-o altă dimensiune, scriu editorii CNN, şi a fost inaugurată în prezenţa Reginei Maxima.
Autorităţile locale estimează că imobilul va atrage între 4,5 şi 7 milioane de vizitatori anual.

„Pare portalul către o nouă dimensiune, dar este de fapt doar o piaţă de fructe şi legume”, scrie CNN.
Noua piaţă este botezată ”potcoava”, datorită formei sale, şi ar putea deveni una dintre noile atracţii turistice din Rotterdam, scrie sursa.
De jur împrejurul pieţei, în clădirea care o adăposteşte, sunt nu mai puţin de 228 de apartamente. ”Combinaţia dintre o clădire cu apartamente care acoperă o piaţă, restaurante, un supermarket şi o parcare subterană este unică în lume”, se arată într-un material promoţional care promovează clădirea.
Clădirea, închisă de o parte şi de alta cu pereţi gigantici de sticlă, a fost construită ca urmare a regulilor impuse de guvernul din Olanda, care cere ca pieţele să fie acoperite. De altfel, aceasta este prima piaţă acoperită din Olanda, mai scrie CNN.
(Ana Tătaru)