2014. október 17

Az Európai Parlamentben felszámolták az euroszkeptikus frakciót

Megszűnt a Szabadság és Közvelten Demokrácia Európája elnevezésű, euroszkeptikusokból álló politikai csoport annak nyomán, hogy egy lettországi európai parlamenti kéviselő kilépett e csoportból. A frakciót a brit Nigel Farage és az olasz Bepe Grillo vezette. Nigel Farage számtalanszor szélsőségesen és birálóan nyilvánult meg a román és bolgár munkavállalókkal szemben. Iveta Grigule lett európai parlamenti képviselő kilépett a frakcióból, mivel, állitólag, csak igy maradhat az EP kazahsztáni delegációjának vezetője. A Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája elnevezésű frakció gerincét a Nigel Farage vezette brit Függetlenség Párt (UKIP), valamint az olasz komikus Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) politikusai biztositották. Iveta Grigule távozása után a Szabadság és Közvelten Demokrácia Európája frakció már nem rendelkezik – a belső szabályoknak megfelelően – hét uniós tagállamból származó képviselőkkel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)

Az alkotmánybíróság elutasitotta a Victor Ponta kormányfő államfőjelöltsége ellen beterjesztett óvást

Az alkotmánybíróság pénteken elutasitotta a Victor Ponta kormányfő államfőjelöltsége ellen Gheorghe Funar független államfőjelölt által beterjeszett óvást, amelyet a szociáldemokrata politikust ért ügynökvádra alapozta.Az alkotmánybíróság – tanúk meghallgatása nélkül – szótöbbséggel döntött a Ponta jelöltségét támadó kereset elutasításáról, az indoklást pedig később teszi közzé. Gheorghe Funar a jobboldali államfő, Traian Băsescu tanúként való meghallgatását kérte, azt követően, hogy az elnök nemrég azt állította Victor Pontáról, hogy 1997 és 2001 között a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) ügynöke volt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.06)

Közös román-amerikai hadgyakorlat kezdődött a Fekete-tengeren

A román haditengerészet katonái, valamint az amerikai  Mount Whitney és Cole hadihajók legénysége  a jövő héten katonai manőverezésen vesznek részt, amelyre a Black Sea Resolve hadgyakorlat keretében kerül sor.A román és az amerikai katonák olyan közös kiképzéseken vesznek részt, mint amilyen a tengeralattjáró felderitése, a légi célpontok azonositása és figyelemmel követése. Románia a hadgyakorlatokon a „Ferdinánd király” fregattal, két Puma Naval helikopterrel és a román légierő három  MIG-21 Lance tipusú repulügépével van jelen.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)

Az év első kilenc hónapjában csökkent a román autógyártás

Az év első kilenc hónapjában 6,7 százalékkal csökkent a gépjárműgyártás, mig az export 2,1%-al volt alacsonyabb, az elmúlt esztendő ugyanezen iőszakához képest.  A román autógyártók és -importőrök szövetségének pénteki közleménye szerint az elemzett időszakban 287 413 gépkocsit gyártottak Romániában. A román gépkocsigyártás 85 százalékát a Dacia, mig 15 százalékát a Ford tette ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)

A szakemberek szerint a földrengések hatásáról szóló új törvényt kell kidolgozni

A kéregmozgásról szóló pénteki, brassói konferencián a szekemberek felhivták a figyelmet arra, hogy a földrengés megelőzésével járó felelősségek – a fontosság szempontjából – a második helyre szorulnak a hosszú távú stratégiai tervekhez képest, megjegyezve, hogy Bukarest a földrengéseknek a leginkább kitett európai fővárosok egyike.A brassói konferencián teritékere került egyik leginkább vitás kérdés, az épületek földrengésálló védelmezése. Dan Lungu egyetemi professzor szerint a legtöbb tömbház esetében, a földszinten nem lakás célú helyiségek működnek, általában különböző kereskedelmi jellegű üzletek. „Mindenki tör-zűz, falakat üt ki kénye-kedve szerint, nem is gondolva arra, hogy mennyire veszélyezteti az épület struktúrájának a biztonságát”, fűzte hozzá Dan Lungu.A konferencia részvevői a földrengés megelőzésével járó felelősségeket, illetve a katasztrófa utáni intézkedéseket is megvitatták. Mint megerősitették: katasztrófa előtti szcenáriumra épülő és katasztrófa utáni hatások felmérésére vonatkozó új törvénykezésre van szükség. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)

Rozalia Ganciu