2021. november 1

A Román Közszolgálati Rádió fennállásának 93. évfordulóját ünnepli

November elsején a Román Közszolgálati Rádió fennállásának 93. évfordulóját ünnepli. A 93 év alatt a Közszolgálati Rádió sugározta Románia történetének valamennyi jelentős eseményét. Béke vagy háború, jólét vagy válság idején, minden politikai rezsimben a Közszolgálati Rádió a hitelesség támpontja volt. A Románia történetében betöltött meghatározó szerepe elismeréseként a Parlament november elsejét a Román Rádió napjává nyilvánította. E nap alkalmából az első üdvözlő üzenet az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége részéről hangzott el. Shein Dickson, a bukaresti diplomáciai képviselet helyettes vezetője román nyelven köszöntötte a Közszolgálati Rádiót. „Ma ünnepeljük a Román Rádió fennállásának 93. évfordulóját, tiszteletünket fejezzük ki a Rádió újságírói iránt, akik fáradhatatlanul, sokszor vállalva a kockázatokat e bizonytalan helyzetben, tájékoztatnak bennünket olyan hírekről, amelyekről máshonnan nem értesülhetünk. Önök közös demokratikus értékeink őrei és munkájukat nagyra értékeljük. Isten éltessen sokáig Román Közszolgálati Rádió! Isten éltessen sokáig Román Rádió!”, hangzott Shein Dickson üzenetében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.11)

A kormány további forrásokat kíván elkülöníteni a beoltott személyek utalványainak kifizetésére

A kormányfő a múlt héten két bukaresti oltóközpontba látogatott, mely alkalomból bejelentette, hogy kormánya többletforrást kíván elkülöníteni a koronavirus ellen beoltott személyeknek juttatott utalványok kifizetésére, főleg, hogy számuk az utóbbi időben nagyon megnőtt. Florin Cîțu ismételten emlékeztetett, hogy csakis akkor lehet megállítani a COVID-19 járványt, ha az emberek nagyszámban felveszik a vakcinát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.11)

A szakemberek a koronavírus elleni oltás felvételére ösztönzik az embereket

Eddig több mint hét millió román vette fel legkevesebb az első adag koronavirus elleni vakcinát, ezek közül csaknem egymillióan oltatták be magukat a múlt héten. A szakemberek továbbra is arra ösztönzik a lakosságot, hogy immunizálja magát, mivel ez az egyetlen megoldás a virus terjedésének a megakadályozására.”Azok, akik még nem oltatták be magukat, kérjük vegyék fel a védőóltást, hogy ezáltal csökkenjen a súlyos esetek és a korházba utaltak száma. Azok esetében, akik már hat hónappal ezelőtt oltatták be magukat a második adaggal, már most felvehetik a harmadik, a booster-nek nevezett oltást is.Ugyanakkor ajánlom a zsúfoltság kerülését, főleg a bevásárló központokban és, természetesen, a védőmaszk felelősségteljes és helyes használatát”, hangzott el Doina Azoicăi, a Román Epidemiológiai Társaság elnökének felhivásában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.11)

Victor Negrescu, a PSD európai parlamenti képviselője azt állítja, hogy a PNL-RMDSZ kormányprogram elszakadt a valóságtól

Véleménye szerint a dokumentumot hirtelen állították össze és nem tartalmaz konkrét megoldásokat. Victor Negrescu egy közösségi oldalon közzétett bejegyzésében azt is elmondja, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ csak 2026-ban kíván olyan dolgokat megtenni, amelyeket már sürgősen meg kellett volna tenniük a románok érdekében. Mint hozzáfűzte, az oktatást terén szólnak ugyanis a problémákról, de a javasolt megoldások nem világosak, mig az európai ügyek terén nincs semmilyen ambició Románia helyes képviseletére, mi több az európai alapokkal kapcsolatosan javasolt menetrend nincs összhangban a nemzeti helyreállitási tervvel. Megjegyzendő, hogy az új kisebbségi kormányról szerdán szavaz a parlament. Addig is Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök megróbálja megszerezni a parlamenti pártok támogatását kormányának jóváhagyására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.11)

Spontán sztrájkba léptek Konstancán

Hétfő reggel leállt a közszállitás Konstancán a CT Bus Társaság alkalmazottjainak spontán sztrájkja miatt. A sofőrök nem voltak hajlandóak elindulni a béremelésről szóló tárgyalások kudarca miatt. A sztrájkolók Vergil Chiţac polgármestert várják a helyzet feloldásáért.A társaság dolgozói ezer lejes fizetésemelést, valamint a nehéz körülmények között végzett munka után járó 15 százalékos bérpótlékot követelnek a sofőröknek és az autószerelőknek. Követeléseiket a társaság vezetősége elutasította. A tiltakozók azt mondják, hogy a polgármestertől igéretet kaptak, amely ebben az évben 200 lej béremelésben konkretizálódott. A társaság szakszervezeti tagjai szerint minden hivatalos útat kimerítettek és ezért folyamodtak a spontán sztrájkhoz, közölte a román közszolgálati rádió helyi tudósítója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.11)

A következő nemzedékek nagy éghajlati katasztrófákkal szembesülnek

Tíz román közül hat úgy véli, hogy a következő nemzedékek nagy éghajlati katasztrófákkal szembesülnek, miközben tíz közül csak kettő tudja azt, hogy Románia adós maradt a bolygóval szemben, hiszen már június 21-ig elfogyasztotta a neki járó erőforrás-kvótát, derült ki egy tanulmány eredményeiből. A tanulmány szerint két román közül egy a nagyvállalatokat véli felelősnek a bolygó és az emberek jóléte tekintetében. A megkérdezettek fele azt nyílatkozta, hogy megpróbálja felelősségteljesen használni a bolygó erőforrásait. Az interjú alanyok mintegy fele úgy vélte, hogy a gazdagok és a szegények között a gazdasági egyenlőtlenség a jövőben tovább mélyül és az oktatás és az egészséegügy nehézséggel fog küzdeni. A tanulmány városi és vidéki környezetben élő 1 003 személy megkérdezésével készült. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.11)

Rozália Gănciulescu