2024. április 25.

A Román Posta ingatlanportált indított, mely révén bérbe adja a használaton kívüli ingatlanait

A Román Posta egy ingatlanportált hírdetett meg, amelyen keresztül a cég bérbe adja 500 használaton kívüli ingatlanát, közölte az állami posta vezérigazgatója, Valentin Ştefan. Az ezer ilyen helyből 500-at már bérbe adtak, a többit pedig feltöltötték az „imobiliare.posta-romana.ro” portálra. Tavaly a cég több mint egymillió lejt keresett az emlitett ingatlanok bérbeadásából. A Román Posta igazgatója, Valentin Ştefan elmondta, az árak a kereslettől függően 8 és 40 euró között mozognak négyzetméterenként. „Olyan helyiségek is vannak, amelyeket évek óta, 10 éve, de lehet, hogy 20 éve semmilyen formában nem használunk. Ezeket általában tárolásra használtuk. Így, úgy döntöttünk, hogy a különböző célú ingatlanokat bérbe adjuk. Van egy telephelyünk a megyében, ahol közel 200 négyzetméternyi felületen két munkatársunk dolgozik. Nem kell annyi hely, ezt kettéosztjuk: 50 méter a Posta számára és 150 métert kibérelünk. Ugyanakkor számos alegységünket bezártuk, például Arámabányán, ahol a helyiség nagyon rossz állapotban van és nem jövedelmező a cégnek befektetni, ezért elhatároztuk, hogy bezárjuk és máshová költözünk, és így ez a helyiség is bekerül a bérbeadási körbe”, magyarázta Valentin Ştefan.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)

Roma Ház avatása, a fővárosi Falumúzeumban

A fővárosi Falumúzeumban csütörtökön Roma Házat adnak át, annak a rendezvénysorozatnak a részeként, amely e népcsoport kulturális örökségének újjáélesztését célzó projekt lezárását jelenti. A Roma Háznak virtuális útmutatója is lesz, így ez az első múzeum Romániában, amely a mesterséges intelligencia segítségével mutatja be a romák történetét, életét és kultúráját a látogatóknak. A vasárnapig tartó rendezvényeken kerekasztal-beszélgetésekre, könyvbemutatókra, valamint Damian Draghici és Marius Mihalache előadásaira és kézműves vásárra is sor kerül.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)

Mintegy 80 000 turistát várnak a tengerpartra a május 1-jei és húsvéti minivakáció alatt

Mintegy 80 ezer turistát várnak a tengerpartra, a május 1-jei és húsvéti minivakáció alatt. Ebben az időszakban naponta több mint 600 rendőr és csendőr teljesít majd szolgálatot, mig a közlekedési rendőrök készek közbelépni a balesetek megelőzése és az alkohol- vagy kábítószer hatása alatt álló járművezetők felderítése érdekében. Dumitru Bîltag, a konstancai rendőrfelügyelőség vezetője a román közszolgálati rádió tudósitójának elmondta: Naponta legalább 150 rendőrrel egészítjük ki ezt az időszakot. Ezzel egyidejűleg valamennyi eszközt maximális kapacitással és hatékonysággal alkalmazunk a forgalomfelügyelet és sebességmérés, valamint a tiltott szerek hatása alatti járművezetők felderítése terén. Ugyanakkor 15 radart is üzembe helyezünk és több mint 40 drogtesztelői készülékkel is rendelkezünk. Biztosítom Önöket arról, hogy készen állunk a polgárok iránti kötelességünk teljesítésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)

Marcel Ciolacu miniszterelnök Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős európai biztossal találkozott

Oroszország Ukrajna elleni agressziója, a térség biztonsági kihívásai mellett, a globális piacok és az ellátási láncok működésének megzavarásához is vezetett, nyilatkozta Marcel Ciolacu miniszterelnök Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős európai biztossal folytatott csütörtöki találkozóján. A kormányfő beszámolt a Fekete-tengerrel való összeköttetés fejlesztése érdekében Románia által tett lépésekről, az Európai Unió infrastrukturális projektekbe történő globális beruházási stratégiájának részeként. Ebből a szempontból a román tengeri és dunai kikötők fontos láncszemet jelentenek a Transz-Kaszpi Nemzetközi Közlekedési Útvonal hatékonyságában, tette hozzá a román miniszterelnök. A nemzetközi partnerségekért felelős európai biztos bukaresti látogatásának célja, megtárgyalni Románia szerepét a fenntartható fejlődés globális előmozdításában a jelenlegi nehéz geopolitikai körülmények között.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)

Virágvásár a Mezőgazdasági Minisztérium udvarán, Románia hegyvidéki területéről származó agrár-élelmiszeripari termékekkel

A Mezőgazdasági Minisztérium a Hegyvidék Nemzeti Ügynökség közreműködésével csütörtöktől Virágvásárt szervezett, mely rendezvényen Románia hegyvidéki területéről származó agrár-élelmiszeripari termékeket népszerűsítik. A minisztérium udvarán kizárólag a „hegyvidéki termék” minőségi elismerést elnyert termékek, tejtermékek,  húskészítmények, de a feldolgozott növényi termékek, mint például szörpök, lekvárok vagy különféle gombakonzervek közül válogathanak az érdeklődők. A szervezők tájékoztatása szerint minden termék kizárólag Fehér, Máramaros, Beszterce, Hargita, Nagyszeben, Vrancea és Neamţ megyék hegyvidéki térségéből származik. A vásár április 27-ig, szombatig tart nyitva 9:00 és 19:00 óra között.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)
Gănciulescu Rozália, RADOR RADIO ROMÂNIA