2024. április 23

Románia és Moldova Köztársaság második világháborús veteránjai húsvéti csomagba részesülnek

Egy szaktársulat kezdeményezésére, a román védelmi minisztérium közreműködésével, több mint 700 romániai és moldáv második világháborús veterán részesül húsvéti csomagba. A csomagok szétosztása már kedden megkezdődik az ország katonai egységeinek személyzetéből álló csapatok segítségével. Az „Együtt a hősökkel” egyesület elnöke, Otilia Sava, a román közszolgálati rádió riporterének elmondta, hogy milyen nagy fontossággal bírnak a húsvéti csomagok Románia veteránjai számára. „Itt a kitartásról van szó a tisztelet, az állam méltósága útján. Így tanulunk meg helyesen tekinteni azokra, akik többet adtak nekünk, mint amennyit kértek, azokra, akik soha nem kérnek semmit, azokra, akik minden évben kapnak csomagot, amely nem is annyira fontos, mind az, hogy eljut hozzájuk a civil társadalom és a hadsereg tisztelete. Minden évben megköszönöm az országnak tett szolgálataikat. Meg kellene tanulnunk ezt gyakrabban mondani, mert azt akarják, hogy emlékezzünk rájuk, azt akarják, hogy ne feledkezzünk meg róluk. Minden évben, amikor a hadsereg bekopogtat hozzájuk, azt jelenti, hogy egy nemzet lelkiismerete minden alkalommal megtalálja őket”, hangsúlyozta Otilia Sava.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.23)

A PSD-PNL koalíció úgy döntött, hogy külön jelöltekkel indul Bukarest főpolgármesteri posztjáért

A PSD-PNL koalíció úgy döntött, hogy külön jelöltekkel indul Bukarest főpolgármesteri posztjáért, így a Szociáldemokrata Párt (PSD) Gabriela Fireát, mig a Nemzeti Liberális Pát (PNL) Sebastian Burduját támogatja. Egyes politikai források szerint, a döntést olyan meggondolásból hozták meg, hogy a lehető legnagyobb mértékben mozgósítsák a két párt szavazóit. A döntés a koalíció ülésének végén született, amelyet Cătălin Cîrstoiu orvos összeférhetetlenségével kapcsolatosan megjelent sajtóinformációk nyomán hívtak össze. Az orvosnak felrótták, hogy mind a Bukaresti Egyetemi Sürgősségi Kórház ügyvezetője egy magánklinikán is konzultált. A koalíciós vezetők arról is döntöttek, hogy a fővárosi kerületekben továbbra is közös jelölteket inditanak a helyhatósági választásokon.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.23)

A becslések szerint a mioveni és a craiovai gyárak több mint 500 000 autót gyártanak 2024-ben

A Romániai Autógyártók Szövetségének becslése szerint a mioveni és a craiovai gyárak több mint 500 000 autót gyártanak 2024-ben. Ugyanakkor reális esély van arra, hogy idén a két várost nagysebességű utak kössék össze Bukaresttel, illetve a konstancai kikötővel, komoly előnyöket biztosítva az autóipar számára, de a jövőbeni cégek számára is, amelyek e területen szeretnének termelési egységeket nyitni, magyarázta Adrian Sandu, a szövetség főtitkára.”A mostani európai és világversenyben rendkívül fontos, hogy Románia minél több versenyképességi kritériumot teljesítsen. E kritériumok egyike a közúti és vasúti közlekedési infrastruktúrára vonatkozik.A vasúti közlekedési infrastruktúra korszerűsítése a vasúti szállítás gyorsaságának növelése érdekében elengedhetetlen. Ugyanez vonatkozik a közúti közlekedési infrastruktúrára is, amely az ország régiói közötti gazdasági kapcsolatok fejlődéséhez vezethet; különösen a Magyarországról a konstancai kikötőig tartó közlekedési folyosó igényel gyors közúti közlekedési kapcsolatot. Az autóipar számára rendkívül fontosak Piteşti és a nagylaki vám, illetve Craiova és a konstancai kikötő közötti közlekedési kapcsolatok, tekintettel arra, hogy jelentősen lerövidítenék a konstancai kikötőbe irányuló járműszállítás időtartamát, amely fontos exportkapu  a Romániában gyártott járművek szempontjából”, hangsúlyozta Adrian Sandu. A közúti fuvarozók szerint a hiányosan fejlesztett infrastruktúrán kivül – ez lévén az oka annak, hogy Romániát nem fogadták be a szárazföldi schengeni övezetbe – Románia évente hatalmas összegeket, nem kevesebb, mint 2,5 milliárd eurót veszít.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.23)

„Zöld hetet” tartanak az iskolákban

A „Zöld Hét” program keretében több fővárosi iskola is szervez ezen a héten különféle programokat, melynek során a diákok olyan tevékenységeken vesznek részt, amelyek hozzájárulnak a klímaváltozás megelőzéséhez és a környezet védelméhez. A Környezetvédelmi Minisztériumban szervezett hétfői foglalkozásokon a gyerekek a környezetszennyezésről, a szelektív gyűjtésről, az energiahatékonyságról és az élelmiszer-pazarlásról tanultak, modellek, játékok, kísérletek segítségével. A műhelytevékenységek szerdáig tartanak és várhatóan több mint 200 diák vesz majd részt. Idén 100 millió lejt különített el a környezetvédelmi minisztérium arra, hogy az iskolák megszervezhessék a „zöld hetet”.
Megjegyzendő, hogy pénteken lesz a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap, a diákok május 8-ig vakációznak. (RADOR HIRÜGYNÖKSDÉG – 04.23)

Az európai parlamenti képviselők megtiltják a kényszermunkával szerzett termékek értékesítését

A strasbourgi plenáris ülésen az európai parlamenti képviselők egy új szabályozásról szavaznak, amely megtiltja a kényszermunkával szerzett termékek értékesítését az Európai Unióban. Adatbázist hoznak létre, amely lehetővé teszi a hasonló helyzetek azonosítását és kivizsgálását, illetve az érintett termékek  európai piacról való kivonsát. A rendelet európai parlamenti társelőadója, Maria Manuel Leitão Marques, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Képviselőcsoportjának tagja rámutatott, hogy emberek milliói dolgoznak rabszolgaként szerte a világon. „Világszerte több millió ember dolgozik államok vagy multinacionális cégek rabszolgájaként. Létrehozunk egy adatbázist, mely révén sokkal könnyebben azonosíthatjuk a kényszermunkát, még akkor is, ha azt államok szervezik, és vizsgálhatjuk meg a kényszermunka létét a termelési láncban, és amennyiben ez bebizonyosodik, ezeket a termékeket ki kell vonni az európai piacról”, fűzte hozzá Maria Manuel Leitão Marques. A szocialisták és a demokraták részéről Maria Grapini is felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban is van kényszermunka. „Itt nem azt kell mondanunk, hogy ez csak harmadik országokban történik, hanem az Európai Unióban is. És jónak tartom, hogy minden tagállamban egységes szankciók vannak. Nagyon sokszor örvendünk az olcsó árunak, de arra kell gondolnunk, hogy azok kényszermunkával készülnek”, mondotta Maria Grapini. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.23)

Klaus Iohannis elnök és dél-koreai kollégája több kétoldalú dokumentumot írt alá

Dél-koreai hivatalos látogatása során Klaus Iohannis államfőt kedden, Szöulban, hívatali kollégája fogadta. A két államfő politikai egyeztetései elsősorban a stratégiai partnerség megerősitésére irányultak. Ez alkalommal több kétodalú dokumentumot is aláírtak a védelem, a nukleáris energia, befektetések, külkereskedelem és a sürgösségi helyzetek kezelése terén. A védelmi együttműködési keretmegállapodás, amelyet a két tárcavezető írt alá, olyan dokumentum, amely megalapozza az együttműködést egyes sajátos területeken, mind például a műszaki-katonai együttműködés, a katonai oktatás és kiképzés, valamint a stratégiai és védelmi kérdésekről folytatott párbeszéd terén. A dokumentum  megkönnyíti a katonai attasék bukaresti és szöuli irodáinak megnyitását is. Az egyetértési megállapodás a rendkívüli helyzetekről, valamint a katasztrófavédelem és a biztonság terén folytatott együttműködésről szól, mely révén Románia és a Koreai Köztársaság kölcsönös segítségnyújtással megerősítette partnerországi pozícióját. Egy másik aláírt dokumentum az atomenergia területén való együttműködésre vonatkozik, amely meghatározza a kétoldalú együttműködés lehetőségeit az atomenergia polgári felhasználásában, beleértve a harmadik piacokat is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.23)

Gănciulescu Rozália – RADOR