2019. július 29

Lemondott a Különleges Távközlési Szolgálat vezetője

Ionel-Sorinel Vasilca, a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) igazgatója bejelentette, hogy lemond tisztségéről, hogy a caracali gyilkosság miatt ne sérüljön az általa vezetett intézmény tekintélye. Közleményében Vasilca leszögezte, hogy döntését nem hivatali mulasztás vagy a rábizott feladatok felületes kezelése miatt hozta meg, hanem az intézmény imazsának megmentéséért. Az STS igazgatójának lemondását megküldték Klaus Iohannis államfőnek is, aki kedden tájékoztatja a Legfelsőbb Védelmi Tanács tagjait Ionel-Sorinel Vasilca döntéséről. Másrészt, Viorica Dăncilă miniszterelnök kijelentette, hogy az STS igazgatójának már az első nap le kellett volna mondania, mivel rosszul kezelte a Caracal-i ügyet. “Üdvözlöm az STS igazgatójának lemondását, de nem az intézmény imázsának a megmentéséért kellett lemondania, hanem azért mert rosszul kezelte az brutális caracali gyilkosságot. Megengedhetetelen, hogy egy ilyen esetben az STS vezetője az intézmény tekintélyéről képes beszélni. Ugyanakkor nem tudom elhallgatni, hogy Klaus Iohannis államfő nem reagált és nem intézkedett az STS igazgatójával szemben. Normális kürölmények között az államfőnek menesztenie kellett volna Ionel-Sorinel Vasilcat”, hangsúlyozta Viorica Dăncilă Facebook-bejegyzésében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG- 07.29)

Az USR rendkivüli parlamenti ülésszak összehivását szorgalmazza

A Menstük meg Romániát Szövetség (USR) azt kérte, hogy a jövő hónapban hivják össze a rendkivüli parlamenti ülésszakot és  fogadjanak el egy intézkedéscsomagot a Caracal-i helyzethez hasonló szituációk megelőzésére. Dan Barna USR-elnök szerint „az állami közintézményekben igazi szakemberekre van szükség és ezeket nem szabad ezentúl politikai kritériumok alapján kinevezni a különböző tisztségekbe”. „A Caracal-i tragédia rávilágit arra, hogy a román állam jelenleg funkciónális csődben van. A román állam nem képes szavatolni a minimális szolgáltatást, nevezetesen az állampolgárok biztonságát”, hangsúlyozta Dan Barna. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.29)

Alkotmányba ütköző a Bűntető Törvénykönyv és a Bűntető Perrendtartás

Az alkotmánybiróság hétfői döntése szerint a Bűntető Törvénykönyv és a Bűntető Perrendtartás módositásai nem felelnek meg az alkotmányos előirásoknak és ezért e két tervezetet visszaküldik a parlamenthez. Az emlitett két törvény módositása ellen korábban az alkotmánybiróságon tiltakozott Klaus Iohannis államfő, valamint a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL). Az alkotmánybiróság hétszer halasztotta el döntését, de végül is hétfőn kimondta, hogy alkotmányellenes a Bűntető Törvénykönyv és a Bűntető Perrendtartás módositása. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.29)

Július 29 – A Román Nemzeti Himnusz ünnepe

Az ünnep alkalmából több rendezvényre került sor Bukarestben és az ország több városában. Az eseményt a fővárosban a Trikolór téren ünnepelték meg katonai és egyházi ceremónia keretében és a hivatalosságok jelenlétében. Románia Nemzeti Himnuszának Napját 1998 óta minden évben megünneplik. Mint ismeretes, 171 évvel ezelőtt hozták meg a döntést, miszerint július 29-e a Román Nemzeti Himnusz Napja lesz és ugyanakkor döntöttek arról is, hogy a „Desteaptă-te Române!” cimű dal minden román himnusza. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -07.29)

Építészeti oktatási táborokat rendeznek Bonchidán

Hagyományos építőmesterségeket ismerhetnek meg a jelentkezők augusztusban Bonchidán, ahol két szaktábort is rendeznek a Bánffy-kastélyban – közölték hétfőn a szervezők. Az erdélyi Transylvania Trust Alapítvány által meghirdetett szaktáborokra építészeti, építőmérnöki, tájépítészeti, régészeti szakon tanuló egyetemi hallgatók mellett olyan szakemberek jelentkezését várták, akik a műemléképületek restaurálására szeretnének szakosodni. Augusztus 16-án és 31-én nyílt napot tartanak, amikor az érdeklődők megtekinthetik a résztvevők kétheti munkájának eredményeit. A kastélyban zajló, két hétig tartó interdiszciplináris oktatási programok célja a hagyományos építőmesterségekkel kapcsolatos tudás megőrzése, használata és továbbadása. A Romániából, Magyarországról, Moldovai Köztársaságból, Szerbiából és az Egyesült Királyságból érkező csaknem 70 résztvevő külföldi és romániai szakemberektől sajátítja el a műemlék-helyreállítás alapelveit és módszereit a gyakorlati műhelyeken. A résztvevők emellett bekapcsolódnak a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásába. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -07.29)