Mecanisme de reglare a sistemului imunitar – Imunitatea copiilor (II)

Cea mai bună metodă pentru construirea un sistem imunitar optim este să ne ocupăm de el chiar de la început. Pentru noi înşine nu mai putem face asta, dar cel puţin o putem face pentru copiii noştri.

În timpul sarcinii, bebeluşii beneficiază de anticorpii mamei, care sunt transferaţi prin placentă. Procesul continuă după naştere, în timpul alăptării. Laptele matern conţine o sumedenie de compuşi pentru stimularea sistemului imunitar al copilului. De exemplu, lactoferina, o proteină care inhibă dezvoltarea bacteriilor şi zaharuri care nu le permit să se ataşeze de celulele organismului. Astfel, laptele matern reduce rata infecţiilor în organismele aflate în creştere.

Dar mai există o metodă prin care imunitatea copiilor poate beneficia de cele mai bune sisteme de apărare, o metodă rapidă, relativ necostisitoare, aflată în centrul dezbaterilor ca fiind una dintre cele mai mari realizări ale medicinei: vaccinarea împotriva unor boli grave, pe care o puteţi face copiilor dumneavoastră la orice clinică aflată în apropiere. Din nefericire, există tot mai multe campanii anti-vaccinare ale unor activişti care susţin că administrarea mai multor vaccinuri deodată reprezintă o povară pentru sistemul imunitar, care este suprasolicitat, argument care poate fi uşor combătut având în vedere milioanele de microbi cu care omul intră în permanenţă în contact în mediul înconjurător. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cei câţiva antigeni dintr-un vaccin pot fi cu greu consideraţi o povară pentru sistemul imunitar al unei persoane, chiar şi atunci când acesteia îi sunt administrate mai multe vaccinuri deodată.

Totuşi, unele boli ale copilăriei sunt cauzate de unele sisteme imunitare suprasolicitate, între care astmul, eczemele şi alergiile la polen sau anumite mâncăruri. Copiii care locuiesc la ţară, în ferme, cei care au animale de companie, cei care fac parte din familii numeroase sau cei care-şi petrec timpul în centre de îngrijire, prezintă cel mai mic risc de a dezvolta asemenea alergii.

Potrivit ipotezelor, numărul de alergii este în creştere în Occident, unde copiii nu intră prea des în contact cu germenii. „Dacă îţi petreci copilăria într-un mediu mult prea curat, în organismul tău nu vor fi fabricate celule care te pot apăra în alte condiţii”, spune Arne Akbar, imunolog în cadrul Colegiului Universitar din Londra. Deşi nimeni nu sugerează să neglijăm igiena de bază, sfatul de urmat în general este „să ne lăsăm copiii să se comporte precum nişte copii” şi să le permitem să se joace în noroi şi praf.

(va urma:  Sistemul imunitar al vârstinicilor (III)

Surse: New Scientist Magazine, The Lancet, www.cghjournal.org

Bianca Ioniţă