„Dealurile de Ciocolată” pot fi întâlnite pe insula Bohol, în arhipelagul Visaya, din Filipine

„Dealurile de Ciocolată” se regăsesc în Filipine şi, deşi nu sunt tocmcho2ai comestibile, reprezintă un fascinant fenomen natural ce constă în aproximativ 1.300 de dealuri de iarbă acoperite de calcar. Înălţimile lor au dimensiuni cuprinse între 30 şi 50 de metri, cel mai înalt ajungând la 120 de metri. Forma lor este conică, aproape simetrică. În cea mai mare parte a anului  „Dealurile de Ciocolată” sunt verzi, iar pe parcursul sezonului uscat se transfromă în maro. Regiunea Bohol din Filipine a fost binecuvâtată cu prezenţa „Dealurilor de Ciocolată”, zona fiind cea mai apreciată şi vizitată de către turişti. Localnicii sunt atât de mândri de ele, încât sunt prezentate în toată splendoarea lor pe steagul micuţei provincii. Această acţiune simbolizează abundenţa de atracţii naturale din Bohol.
Formaţiunile din Filipine au luat naştere din calcarul marin şi, de-a lungul trecerii timpului au fost erodate de apele de ploaie. Cercetătorii au căutat dovezi care să demonstreze originea marină a „Dealurilor de Ciocolată” şi le-au găsit în calcar: fosile de moluşte, corali şi alge. Cu toate acestea, chiar şi oamenii de ştiinţă mai au câteva îndoieli şi necunoscute cu privire la formarea lor. Pe lângă explicaţiile ştiinţifice bazate pe studii concrete au apărut numeroase legende legate de ineditele formaţiuni. Una dintre ele spunea că doi giganţi au aruncat unul spre altul pietre şi bolovani. La scurt timp au obosit şi, în epuizarea lor au devenit prieteni. Au plecat ţinându-se de mâini, lăsând bolovanii la voia întâmplării şi aşa ar fi luat naştere „Dealurile de Ciocolată”. Pentru că sunt extrem de populare în zona turistică, două dintre „Dealurile de Ciocolată” au devenit un fel de staţiuni. În ciuda acestui fapt, o mică parte dintre movile au început să-şi diminueze înălţimile, fapt pentru care Guvernul din Filipine le-a luat sub protecţia sa şi face toate demersurile necesare pentru ca Dealurile de Ciocolată să fie protejate de Patrimoniul Mondial. Dacă doreşti să te cazezi chiar lângă „Dealurile de Ciocolată”, singura posibilitate este hotelul din zonă aflat în curs de renovare şi extindere. Personalul este amabil şi ospitalier, iar dacă rămâi aici peste noapte vei vedea cum răsăritul soarelui pune în valoare acest peisaj bizar. Pe lângă frumuseţea unică a „Dealurilor de Ciocolată” exstă multe alte atracţii ce atrag anual peste 500 000 de turişti. Unul dintre ele ar fi acela că provincia Bohol este regiunea care spune multe lucruri despre cultura filipineză. Timpul petrecut aici îţi va arăta ca filipinezii sunt oameni spirituali, puternic înrădăcinaţi în obiceiurile şi tradiţiile lor. Meşteşuguri vechi de secole cum ar fi mături, oale din lut şi diverse bijuterii lucrate manual sunt comercializate peste tot în zonă. Şi spaţiile dintre „Dealurile de Ciocolată” au fost fructificate la maxim. Ele au fost transformate în mici culturi de orez şi alte plantaţii de legume îngrijite cu drag de către locuitori. Specialităţile culinare din Bohol sunt de asemeni recunoscute în afara graniţelor ţării. Preparatele din fructe de mare, dar şi prăjitura “Polvoron” ce are ca ingredient secret făina prăjită sunt cele mai reprezentative.
În concluzie, Provincia Bohol şi faimoasele „Dealuri de Ciocolată” oferă turiştilor o experienţă de neuitat. Peisajul unicat, cultura specifică statului filipinez crează o atmosferă specială.

(www.ecology.md – 20 octombrie)