Ministrul de externe Titus Corlăţean – întâlnire cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg

Ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean a avut o întâlnire cu Secretarul General al Alianţei, Jens Stoltenberg, la sediul NATO din Bruxelles. Vizita survine la scurt timp după preluarea oficială de către Stoltenberg a mandatului de secretar general al Alianței. Șeful diplomaţiei române a accentuat necesitatea ca NATO să aplice cât mai rapid Planul de reacţie rapidă (Readiness Action Plan), pentru consolidarea securităţii Alianţei. El a salutat măsurile adoptate de NATO pentru reasigurarea Aliaţilor estici, inclusiv România, în contextul crizei ucrainene. Corlăţean a subliniat că România va contribui activ la conturarea reacţiei pe termen lung a NATO faţă de situaţia de securitate din Marea Neagră. Ministrul român de externe a pledat și pentru o întărire substanțială a cooperării între Alianță și partenerii estici – în special cu Georgia, Ucraina şi Republica Moldova.

20141021_141021a-0081

În discuția cu Jens Stoltenberg, demnitarul român a reiterat sprijinul constant al României pentru politica NATO a uşilor deschise. Totodată, demnitarul român a evidenţiat progresele înregistrate, conform calendarului stabilit, în dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă, prin intermediul Bazei de la Deveselu. Secretarul General al NATO a mulţumit României pentru contribuţia sa politică şi militară, de substanţă, în cadrul Alianţei, cu referiri speciale la participarea românească la operaţiunile conduse de NATO, la consolidarea capacităţii Alianţei de a răspunde noilor provocări de securitate şi la dezvoltarea cooperării NATO cu partenerii şi cu celelalte organizaţii internaţionale relevante.

Jens Stoltenberg a salutat angajamentul României de coordonare a fondului de asistenţă voluntară pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice, precum şi decizia de creştere a bugetului apărării, prin care ţara noastră poate fi un model la nivelul Alianţei.Ministrul Titus Corlăţean a reafirmat angajamentul ţării noastre de a contribui la misiunea Resolute Support, în Afganistan, post-2014. La finalu întrevederii de la sediul NATO din Bruxelles șeful diplomațieiromâne i-a adresat Secretarului General NATO invitaţia de a efectua o vizită oficială în România în cursul anului 2015, invitaţie care a fost acceptată.

Sursa: observatoreuropean.radioromania.ro