„Poseidon 21”, exercițiu multinațional în Marea Neagră

Realizator: Peste 700 de militari români și străini participă de vineri și până în 6 martie la primul exercițiu multinațional întrunit din acest an, desfășurat în Marea Neagră și denumit „Poseidon 21”. Activitățile de instruire, planificate pe mare, pe uscat și în aer sunt conduse de comandamentul flotei din Constanța, care aniversează azi 125 de ani de la înființare. Evenimentul a fost marcat printr-o festivitate organizată în portul militar Constanța. Comandamentului flotei i-a fost decernat, de către președintele României, Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari – transmite corespondentul RRA Sorin Cealera.
Reporter: Cea mai complexă structură a Forțelor Navale Române cu un rol primordial în apărarea litoralului maritim al ţării aniversează astăzi 125 de ani de existență. Cu acest prilej, Drapelul de Luptă al Comandamentului Flotei a fost decorat de către șeful Statului Major al Apărării, general locotenent Daniel Petrescu.
Daniel Petrescu: Putem afirma cu mândrie că avem un Comandament al Flotei modern, flexibil și interoperabil cu structurile navale din Alianța Nord Atlantică. Vă mulțumesc tuturor pentru activitate. Vânt bun din pupa! Bun cart înainte! La mulți ani!
Reporter: Comandamentul Flotei va conduce activităţile de instruire în cadrul exerciţiului multinațional „Poseidon 21”. Astăzi, navele străine din Gruparea Navală Permanentă NATO de Luptă Contra Minelor Marine au acostat în portul Constanța pentru a pregăti antrenamentele pe mare. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române, colonel Corneliu Pavel.
Corneliu Pavel: La acest exercițiu avem o prezență întărită, aliată, în regiunea Mării Negre. Este foarte important pentru noi, pentru că ne respectăm angajamentele asumate față de partenerii din alianță.
Reporter: Sâmbătă are loc deschiderea oficială a exercițiului „Poseidon 21” la care vor participa forțe și mijloacele militare din Bulgaria, Franța, Grecia, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia și România./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 februarie)