Săptămâna culturală a Mexicului: prezentarea regiunii Oaxaca in România

Ambasada Mexicului, Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” si Muzeul National al Taranului Roman va asteapta in perioada 22-29 octombrie 2014, la Saptamana Culturala a Mexicului: Prezentarea Regiunii Oaxaca in Romania.

Evenimentul va avea loc la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul National al Taranului Roman, Centrul National de Arta „Tinerimea Romana” din Bucuresti si Centrul Cultural „Reduta” din Brasov. Intrarea este libera.

Traditiile reprezentative pentru statul Oaxaca sunt exemple cotidiene ale diversitatii multietnice intruchipate de culturile milenare care stapaneau marile orase pre-columbiene, precum Monte Albán sau Mitla.

Expresiile artistice ale acestor populatii se materializeaza in universuri dominate de culori, texturi, sunete si arome pentru a fi impartasite in totalitate.

Astfel, aceasta saptamana dedicata prezentarii statului Oaxaca va aduce la Bucuresti Guelaguetza, un faimos obicei zapotec tradus prin „ofranda, dar, pretuire.” Publicul roman se va putea bucura de dansuri specifice comunitatilor indigene din celor opt regiuni ale statului Oaxaca, dar si din alte parti ale Mexicului, in interpretarea ansamblului folcloric „Yuhua” din Ocotlan de Morelos, condus de maestrul Gabriel Díaz Ramírez .

Componenta vitala a vietii culturale din statul Oaxaca, arta traditionala va fi reprezentata prin expozitia colectiva de gravuri intitulata No estaban muertos, andaban de parranda (Nu erau morti, ci se pregateau de petrecere), care reuneste lucrari a 15 artisti mexicani de renume si al carei titlu face referire la sarbatorirea Zilei Mortilor in Mexic, pe data de 2 noiembrie.

Povestea Mezcalului, bautura care provine din timpuri stravechi si beneficiaza de o mare incarcatura spirituala in ceremoniile si ritualurile organizate de catre populatiile din Oaxaca, va fi prezentata de la inceputul procesului de elaborare pana la faza finala – degustarea – de catre scriitorul si expertul Ulises Torrentera Gómez.

Un recital de muzica traditionala in interpretarea cantaretei Yaneth Venegas, originara din Oaxaca, va incheia seria de activitati organizate de catre guvernul statului Oaxaca, prin intermediul Ministerului Culturii si Artelor (SECULTA), sub patronajul Consiliului pentru Cultura si Arte (CONACULTA).

Aceasta actiune de promovare culturala a fost posibila prin generozitatea Guvernului Romaniei, reprezentat prin Ministerul Culturii, Muzeul National al Satului ”Dimitrie Gusti” si Muzeului National al Taranului Roman.

Festivalul dedicat Prezentarii Regiunii Oaxaca in Romania se datoreaza initiativei Excelentei Sale, Ambasadorul Mexicului in Romania, Agustín Gutiérrez Canet, caruia ii transmitem pe aceasta cale recunostinta din partea guvernului statului Oaxaca.