Revista presei internaţionale – 29 octombrie 2014

 Presa internaţională urmăreşte îndeaproape calculele politice şi negocierile din Ucraina în urma alegerilor parlamentare de duminică. Miza este formarea unei coaliţii de guvernare din partidele proeuropene ieşite învingătoare. Ziarele din Ucraina, dar nu numai, relatează că potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, după numărarea a peste 90% din voturi, doar şase formaţiuni politice depăşesc pragul electoral necesar pentru a intra în parlament. Korrespondent scrie că pe primele două locuri se situează partidul „Frontul Popular” al premierului Arseni Iaţeniuk şi Blocul preşedintelui Petro Poroşenko, ambele cu aproximativ 22% din sufragii. Împreună, cele două partide de orientare proeuropeană nu au însă majoritatea necesară guvernării. Potrivit KiyvPost, preşedintele Poroşenko a anunţat deja că negociază şi cu alte partide formarea unei majorităţi suficiente.
Modul de organizare şi desfăşurare a alegerilor a fost salutat de organizaţiile internaţionale. Potrivit Podrobnosti din Ucraina, observatorii OSCE subliniază că „alegerile au respectat toate libertăţile fundamentale, exprimarea votului şi numărarea buletinelor de vot au fost transparente, iar membrii comisiilor electorale au fost imparţiali”. Pe de altă parte, „Într-o declaraţie comună, preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele Consiliului European au menţionat că speră la o unitate naţională şi armonie în Ucraina, precum şi la intensificarea reformelor politice şi economice şi o cooperare mai strânsă a Kievului cu Europa”, mai notează Podrobnosti.
Din partea NATO, vin doar felicitări dar nu şi promisiuni privind o posibilă aderare a Ucrainei la Alianţă. Secretarul general al NATO i-a felicitat pe ucraineni pentru exerciţiul democratic de la alegerile de duminică dar, potrivit Korrespondent, a precizat că NATO nu ia în calcul în acest moment intrarea Ucrainei în organizaţie.
După ce ministrul de Externe al Rusiei a declarat că Moscova recunoaşte alegerile pentru Rada Supremă a Ucrainei, a venit şi rândul Administraţiei Putin să facă acest lucru. Rosbalt scrie că purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus a precizat că acesta recunoaşte alegerile legislative din Ucraina. Rusia anunţă însă că va recunoaşte şi alegerile care vor fi organizate la 2 noiembrie de rebelii proruşi în regiunile controlate de ei în estul Ucrainei. Potrivit Izvestia, ministrul rus de Externe a afirmat „Sperăm că alegerile vor fi organizate aşa cum s-a convenit şi noi vom recunoaşte, bineînţeles, rezultatele”.
Un alt subiect dezvoltat în continuare de presa internaţională este reprezentat de pericolul răspândirii Ebola. Centrul american pentru controlul şi prevenirea bolilor propune verificarea pasagerilor care revin din ţările africane afectate de Ebola dar nu prezintă simptomele infectării, scrie New York Times.
Pentru combaterea Ebola, Franţa a anunţat că deblochează 20 de milioane de euro. Cotidianul francez Le Point scrie că fondurile ar urma să fie deblocate în maxim zece zile şi vor fi utilizate pentru deschiderea unor centre de îngrijire în Guineea.
Presa internaţională alocă în continuare spaţii ample Orientului Mijlociu şi combaterii islamismului radical. Ziarul Sabah din Turcia scrie că şeful ISIS, Abubakir Bagdadi, a ordonat retragerea militanţilor din oraşul sirian Kobani şi i-a criticat pe comandanţi din cauză că au demarat operaţiuni în Liban fără să fie încheiate pregătirile. Iar din ziarul turcesc Zaman aflăm că luptătorii kurzi din nordul Irakului au pornit spre Kobani pentru a lupta împotriva ISIS, după ce au primit acordul Turciei pentru a-i traversa teritoriul.
Criza israeliano-palestiniană va fi discutată astăzi într-o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU, în urma formulării unei cereri în acest sens de către Iordania. Ziarul DailyStar din Liban scrie că tema principală va fi intenţia anunţată de Israel de a construi noi locuinţe în Ierusalimul de Est. Haaretz notează că intenţia anunţată de premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost criticată de Uniunea Europeană şi de Statele Unite.

(Florin Matei, Agenţia de presă RADOR)