Tensiuni în negocierile de la Bruxelles pe tema gazelor

La Bruxelles are loc astăzi o nouă rundă de negocieri ruso-ucrainiene pe tema livrărilor ruseşti de gaze către Ucraina. Cele două părţi vor fi reprezentate de miniştrii Energiei. Uniunea Europeană are rol de mediator şi va fi reprezentată de comisarul pentru energie Gunther Oettinger.

Noua rundă de negocieri are loc după eşecul de săptămâna trecută privind ajungerea la un acord între Ucraina şi Rusia în problema livrărilor de gaze şi a plăţilor pe care Kievul trebuie să le facă Moscovei. Ucraina a cerut europenilor să o împrumute suplimentar cu două miliarde de euro, sumă cerută de către Rusia până la sfârşitul lunii octombrie, pentru a relua livrările de gaze suspendate în luna iunie. Bruxellesul a promis autorităţilor de la Kiev un sprijin financiar pe termen mediu de 11 miliarde de euro, cea mai mare parte din această sumă constituind-o împrumuturile subvenţionate. Germania susţine solicitările Ucrainei, dar există câteva state care se opun. Rusia cere, de altfel, ca Uniunea Europeană să garanteze într-o anumită formulă respectarea obligaţiilor de plată pe care şi le-a asumat Kievul.

*

La Bruxelles au loc astăzi negocieri cruciale Rusia-Ucraina-Uniunea Europeană, consacrate problemei ucrainene a gazelor. Negocierile se desfăşoară în condiţiile unor noi tensiuni între Rusia şi Ucraina, după ce ieri Moscova a declarat că va recunoaşte alegerile organizate pe 2 noiembrie de către separatiştii din estul Ucrainei pentru conducerea autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk. Preşedintele Poroşenko a declarat că aceste pseudo-alegeri pun în pericol întregul proces de pace şi contravin flagrant acordurilor de la Minsk, transmite corespondentul Radio România, Alexandr Beleavschi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 octombrie