Revista presei internaţionale – 3 noiembrie 2014

Presa internaţională îşi îndreaptă atenţia şi asupra alegerilor prezidenţiale din România. „Ponta în fruntea alegerilor prezidenţiale din România”, titrează Le Figaro. „Un fost procuror a cărui popularitate pare a nu fi fost grav afectată de anchetele de corupţie în care sunt implicaţi unii membri de vază ai Partidului Social Democrat, din care face parte” – îl prezintă Wall Street Journal. „El promite scăderea taxelor, creşterea pensiilor şi menţinerea bunelor relaţii atât cu UE, cât şi cu China”, rezumă ziarul american. Relaţiile externe ale României sunt şi în atenţia cotidianului Washington Post, care punctează că ţara noastră este un „aliat încercat al Satelor Unite”, iar „românii sunt prin tradiţie rusofobi”. În cazul victoriei dlui Ponta, continuă oficiosul american, „adversarii lui spun că el s-ar apropia de preşedintele rus Vladimir Putin, însă el neagă”. Oricum, Victor Ponta vorbeşte despre „revizuirea relaţiilor cu China, Rusia şi Turcia”, după cum remarcă agenţia de presă rusă Itar-Tass.

Cotidianul New York Times se ocupă de un alt aspect al scrutinului. „Acuzaţiile de spionaj readuc în memorie trecutul dictatorial al României”, notează ziarul american. Totuşi, „militanţii împotriva corupţiei, anterior vajnici critici ai rolului jucat de Securitate în întărirea şi apărarea corupţiei, salută orientarea serviciilor spre combaterea corupţiei, mai ales acum, când au scăpat de foştii ofiţeri ai Securităţii, şi când, graţie ajutorului venit din partea Statelor Unite şi a Europei, acestea nu prea mai seamănă cu predecesorul comunist brutal şi omniprezent”, constată New York Times. Şi conchide că „în prezent, cei mai duri critici ai serviciilor interne de securitate se regăsesc în mare parte printre cei care se tem cel mai mult că vor fi acuzaţi de corupţie”. De altfel, Le Monde observă că „adevărata luptă are loc pe frontul justiţiei”, în timp ce „ofensiva fără precedent a procurorilor şubrezeşte clasa politică bănuită de tolerarea corupţiei endemice în România”. Într-o campanie electorală „suprarealistă” şi „folclorică”, după cum apreciază Liberation, „candidaţii au fost mai ocupaţi să-şi arunce invective şi să se acuze că au fost racolaţi de serviciile de spionaj, decât să discute despre programe”. O temă inedită a fost şi cea a monarhiei, după cum notează ziarul spaniol El Mundo, sub titlul „Regele României, protagonist al prezidenţialelor”.

„Favoritul la alegeri, actualul premier Victor Ponta”, explică în continuare cotidianul iberic, „promite să susţină organizarea unui referendum privind forma de guvernare a ţării, în cazul în care va câştiga”. Şi aşa, „deşi pentru moment este doar ficţiune politică, România ar putea deveni prima ţară din lumea contemporană care ar înceta să mai fie republică şi ar reveni la monarhie, printr-o decizie pronunţată la urne”, remarcă El Mundo. Presa internaţională este interesată şi de alte alegeri, organizate de separatiştii proruşi în regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk. „Alegeri în sunetul tunurilor la separatiştii din estul Ucrainei”, titrează Le Soir, cu menţiunea că „scrutinul este susţinut de Moscova şi denunţat de occidentali”. Însă „una din principalele provocări cu care se confruntă republica autoproclamată” a Doneţk-ului va fi „asigurarea căldurii pentru locuitorii săi”, în timpul iernii care începe, în condiţiile în care „mulţi au rămas fără gaze şi electricitate din cauza bombardamentelor”. Să mai notăm că sub titlul „Putin pregăteşte partizani”, Gazeta Wyborcza relatează despre pregătirea unei „coloane a cincea” formate din „tineri din republicile postsovietice”. Aceştia sunt instruiţi în cadrul unor „cursuri patriotico-militare, cel mai adesea în Rusia, de către foşti militari ruşi” care îi învaţă nu doar să lupte, ci şi „istoria Rusiei şi a Uniunii Sovietice”.

(Adriana Buzoianu, RADOR)