Lansarea Acordului de Parteneriat al României cu Uniunea Europeană va avea loc la Bucureşti

Apropiata lansare a Acordului de Parteneriat dintre România şi Comisia Europeană a fost principalul subiect al întrevederii de astăzi de la Bruxelles între noul comisar european pentru Politici Regionale, Corina Creţu, şi ministrul român al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Acordul va fi lansat vineri, 7 noiembrie, la Bucureşti şi va prezenta modul în care vor fi folosite fondurile europene structurale şi de investiţii în viitoarea perioadă de programare 2014 – 2020.

Lansarea Acordului de Parteneriat al României cu Uniunea Europeană va avea loc la Bucureşti, al sfârşitul săptămânii, după ce a fost semnat deja acum câteva luni. Corina Creţu, comisarul european pentru Politici Regionale, spune că executivul comunitar apreciază progresele făcute de România privind absorbţia fondurilor europene.

Corina Creţu: Comisia apreciază ca excepţională această creştere a ratei absorbţiei, de la 4% în 2012, la 40% în 2014. Este vorba nu numai de rata absorbţiei, dar şi de reformele pe care România le-a făcut în ultimii doi ani.

Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a precizat că azi nivelul de absorbţie este de 44%.

Eugen Teodorovici: Nu cred că mai este cineva, atât în România, cât şi în afara României, care să îşi mai închipuie că România poate să mai piardă ani de zile din ceea ce înseamnă utilizarea fondurilor europene. Sunt principala resursă de finanţare şi România trebuie să o folosească la maximum.

La cererea României, Comisia Europeană a acceptat să modifice Programul Operaţional pentru perioada 2007-2013, astfel încât salariile celor din sistemul de absorbţie a fondurilor europene să fie rambursate în totalitate de executivul comunitar. Anunţul a fost făcut de comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Creţu.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 noiembrie