2014. november 3

A vasárnapi elnökválasztás eredményei a voksolás jegyzőkönyvei 98%-nak összesitése után

Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök, a kormánykoalició jelöltje az első, mig Johannis Klaus nagyszebeni polgármester, az ellenzéki Keresztény-Liberális Szövetség jelöltje a második helyen szerepel a vasárnapi államelnökválasztás első fordulóján indult jelöltek közül. A leadott szavazatok 98%-nak összesitése után Marian Muhuleţ, az Országos Választási Iroda (BEC) szóvivője ismertette a részeredményeket, melyek szerint a versenybe lendült jelöltek az alábbi eredményeket érték el:  Victor Ponta a feldolgozott szavazatok 40,33%-át, mig Klaus Werner Johannis a voksok 30,44%-át szerezte meg. A harmadik helyen Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu szenátusi elnök szerepel, aki a szavazatok 5,40%-át összesitette. Őt követi a szavazatok 5,18%-val  Elena Gabriela Udrea, valamint Monica Luisa Macovei a leadott szavazatok 4,46%-val, Cristian Dan Diaconescu a szavazatok 3,99%-val és Corneliu Vadim Tudor a voksok 3,66%-val. Az RMDSZ elnöke és államelnök-jelöltje, Kelemen Hunor, a részeredmények szerint, a szavazatok 3,50%-át kapta. Mint a BEC szóvivője hozzáfűzte, a leadott szavazatok jegyzőkönyveit még néhány megyében összpontositani kell, nevezetesen Bakó, Bihar, Konstanca, Olt, Tulcea és Vrancea megyékben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.03)

Traian Băsescu államfő szerint a vasárnapi elnökválasztás megszervezésében „súlyos hiányosságokat” lehetett tapasztalni

Traian Băsescu államfő szerint a vasárnapi elnökválasztáson, egyes külföldi szavazókörzet megszervezésében „súlyos hiányosságokat” lehetett tapasztalni. Az Elnöki Hivatal közleménye szerint, Băsescu államfő úgy vélte, hogy külföldön kevés számú szavazókörzetet nyitottak meg, s emiatt nem gyakorolhatta valamennyi román állampolgár szavazati jogát. Traian Băsescu szerint, egyes hazai választókerületben is hiányos volt a „saját felelősségre tett nyilatkozat”-ra vonatkozó űrlapok száma is, ami úgyszintén akadály volt abban, hogy a román állampolgárok gyakorolhassák alkotmányos jogaikat, államelnökük megválasztását illetően. „Ebben a helyzetben le kell mondania tisztségéből Titus Corlăţean külügyminiszternek és Bogdan Stanoevici-nek, a világszerte élő románokért felelős tárca néküli miniszternek”, áll az Elnöki Hivatal közleményében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.03)

Victor Ponta miniszterelnök intézkedett az egyes európai országokban szervezett szavazás folyamán adódott helyzetek kiküszöböléséért

Victor Ponta miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy intézkedett az egyes európai országokban szervezett szavazás folyamán adódott helyzetek kiküszöböléséért. Igy, a román külügyminiszternek úgymond „útmutatás végett” péntekre, Bukarestben össze kell hivnia országunk külföldi nagyköveteit és konzulait, illetve a Franciaországban, Németorszégban, Nagy-Britanniában, Ausztriában és Moldova Köztársaságban szervezett szavazati körzetek elnökeit, hogy mindenki számára világosak legyenek az Országos Választási Iroda döntései. „A külügyminiszternek és csapatának ugyancsak péntekig kell helyettesitenie azokat a választókörzeti elnökököket, akik nem megfelelően végzik munkájukat. A külügyminiszter «funkciójával szavatolta», hogy november 16-án, a választások második fordulóján, valamennyi román állampolgár élhet szavazati jogával”, fűzte hozzá a miniszterelnök.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.03)

Klaus Johannis elégedett a vasárnapi elnökválasztáson elért eredményével

Az ellenzéki Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) által szervezett ülés után – amelyen elemezték a vasárnapi elnökválasztás eredményeit – , Klaus Johannis, e szövetség jelöltje, megelégedéssel nyugtázta, hogy a részben hivatalos adatok szerint a leadott szavazatok 30,5%-át sikerült összesitenie ellenjelöltjével, Victor Ponta miniszterelnökkel szemben, akire az urnákhoz járult állampolgárok valamivel több, mint 40 százaléka szavazott. Klaus Johannis derülátóan tekint az elnökválasztások második fordulójára, amelyre két hét múlva kerül sor. „Meggyőződésem, hogy a második fordulóban győztesként kerülök ki. Nagyon elégedettek vagyunk az elnökválasztáson elért eredménnyel”, fűzte hozzá Klaus Johannis. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.03)

Az RMDSZ csütörtökön dönt arról, hogy kit támogat a második fordulóban

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség minden bizonnyal, csütörtökön, november 6-án dönt arról, hogy az államelnök-választás második fordulójában melyik jelölt támogatását javasolja a romániai magyar közösség számára – jelentette ki hétfőn Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára. „Az elmúlt órákban a médiában felröppentek bizonyos hírek, amelyek szerint az RMDSZ ezt a döntést már meghozta. Mi ezektől a híresztelésektől elhatárolódunk, és hangsúlyozzuk, hogy csütörtökön döntünk e kérdésben, amikor is a Szövetségi Elnökség, majd a Szövetségi Állandó Tanács e témában ülésezik” – szögezte le a főtitkár. Az RMDSZ közleménye szerint, Kovács Péter elmondta, egy kisebbségi közösséget képviselő szervezet nem engedheti meg magának, hogy érzelmi alapon hozza meg ezt a döntést. „Először elemeznünk kell a lehetőségeket, illetve a két jelölt ajánlatát, és csak ezután hozzuk meg racionális döntésünket” – hangsúlyozta Kovács Péter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.03)

Andrei Demeny