Revista presei internaţionale – 5 noiembrie

Noi provocări pentru comunitatea europeană într-un context mondial complex, care presupune viteză de reacţie şi fermitate. Presa internaţională consemnează o parte din soluţii, dar şi mişcările politice de dincolo de ocean.

„Demarează Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară”, anunţă ABC şi explică: „Începând de acum, instituţiile bancare vor trebui să obţină încuviinţarea acestui organism pentru achiziţiile în străinătate sau pentru politica lor de dividende”. Şi EU-Observer precizează că Banca Centrală Europeană îşi asumă rolul de supraveghetor bancar, un reper major în crearea uniunii bancare europene, constată publicaţia. În acelaşi timp Comisia Europeană constată influenţa negativă a războaielor din Ucraina şi Orientul Mijlociu asupra economiei şi îndeamnă la stimularea investiţiilor, mai remarcă EU-Observer, iar Rzeczpospolita consemnează că executivul european reduce prognoza creşterii pentru întreaga UE, pentru zona euro şi pentru Polonia. Transformări nu doar pe linie economică, ci şi în politica externă europeană.

Dintr-un interviu acordat de şefa diplomaţiei şi politicii de securitate a Uniunii mai multor cotidiene europene Le Monde reţine obiectivul concret şi exprimat tranşant al Federicăi Mogherini: existenţa unui stat palestinian, în timp ce El Pais reţine că „Mogherini vrea ca politica externă europeană să nu mai fie o cacofonie pe 28 de voci, ci să aibă un singur glas”. Totuşi, ministrul francez de externe vine cu o propunere ca în lupta cu gruparea teroristă ISIS coaliţia internaţională să salveze oraşul Alep pentru ca rebelii moderaţi să poată face faţă atacurilor regimului Assad şi militanţilor jihadişti, notează Haaretz. Milliyet din Turcia observă o altă schimbare.

Dacă problema siriană a îndepărtat Turcia de SUA şi ţările coaliţiei, aceasta o apropie acum de Franţa, constată ziarul de la Ankara şi conchide: „Turcia a găsit un aliat în problema Siriei, Parisul”. Pe de altă parte, Sabah înregistrează vocea opoziţiei siriene care susţine că pierde din cauza Americii, întrucât atacurile aeriene ale SUA împotriva ISIS au întărit regimul Assad. The Telegraph este de părere că strategia preşedintelui american pentru Siria a eşuat deja şi explică: „SUA au reuşit să unească poporul sirian în spatele a două dintre cele mai barbare organizaţii extremiste ale timpurilor moderne”.

Alegerile legislative americane la mijloc de mandat prezidenţial sunt comentate intens de presa internaţională, întrucât ar putea schimba echilibrul de putere în Senat. Liberation anticipează un vot-sancţiune pentru preşedintele Obama, Washington Post se întreabă ce ar putea să se schimbe dacă republicanii vor obţine Senatul, iar The New York Times opinează că „Socotelile politice care se fac la Washington l-ar putea sili pe Obama să încerce să ajungă la compromisuri cu republicanii în domenii precum comerţul, cheltuielile cu infrastructura şi reforma fiscală pentru corporaţii. Sau ar putea aprofunda impasul de la Washington, ambele părţi îndreptându-şi atenţia spre campaniile prezidenţiale”, apreciază cotidianul american.