Vladimir Putin nu vede nimic rău în pactul încheiat de Uniunea Sovietică cu Germania nazistă a lui Adolf Hitler

Vladimir Putin a spus că nu e nimic rău în pactul nazisto-sovietic, tratatul de neagresiune care a dus la divizarea Poloniei, în momentul izbucnirii celui de-al doilea război mondial, sugerând că Marea Britanie şi Franţa sunt de vină pentru ofensiva lui Adolf Hitler în Europa.

Dl Putin a spus că istoricii occidentali încearcă în prezent să „treacă peste” Acordul încheiat în 1938 la Munchen, prin care Franţa şi Marea Britanie – condusă de premierul Neville Chamberlain – încercau să-l concilieze pe Adolf Hitler, prin acceptarea ocupaţiei regiunii Sudeţilor din Cehoslovacia.

Se pare că dl Putin crede însă că acordul încheiat de Moscova cu Hitler – Pactul nazisto-sovietic Molotov-Ribbentrop – este un lucru bun, scrie publicaţia britanică Telegraph.

„Cercetările serioase trebuie să arate că acestea erau pe atunci metodele politicii externe”, a spus el, adăugând: „Uniunea Sovietică a semnat un tratat de neagresiune cu Germania. Oamenii spun ‘Au, asta e rău’. Dar ce este rău aici, dacă Uniunea Sovietică nu a vrut să se lupte, ce e rău în asta?”

Existenţa protocoalelor secrete ale pactului, prin care naziştii şi comuniştii conveneau să împartă Finlanda, Estonia, Lituania, Letonia, România şi Polonia în sfere de influenţă, a fost oficial negată până în 1989.

Peste 20.000 de polonezi arestaţi şi prinşi au fost executaţi de poliţia secretă sovietică în masacrul de la Katyn, în 1940. Naziştii au început o campanie de exterminare care urma să conducă la moartea a trei milioane de evrei numai în Polonia.

Dl Putin pare a fi lăsat să se înţeleagă că protocoalele secrete continuă să fie o chestiune disputată astăzi, spunând: „oamenii continuă să discute în contradictoriu despre Pactul Molotov-Ribbentrop şi să acuze Uniunea Sovietică de divizarea Poloniei”.

În 2009, liderul rus a condamnat pactul nazisto-sovietic, calificându-l drept „imoral”, dar a spus că Franţa şi Regatul Unit au distrus orice şansă de constituire a unui front antifascist prin Acordul de la Munchen.

Criticii spun că dl Putin şi administraţia sa mobilizează tot mai mult evenimentele istorice ca mijloc de consolidare a regimului lui autoritar.

THE TELEGRAPH