Alertă de gripă aviară în Olanda

În Olanda, transportul păsărilor este interzis, iar fermele  sunt închise până miercuri, din cauza unui focar de gripă aviară. Se presupune că virusul a fost adus de păsările migratoare care traversează teritoriul ţării.

Aviara a apărut la o fermă din provincia Utrecht. Toi cei 150 de mii de pui au fost distruşi, iar fermele din apropiere, izolate şi verificate. La nivel naţional a fost interzis pentru 72 de ore transportul de ouă şi păsări, pentru a impiedica răspândirea virusului – de asemenea, exportul a fost oprit. Varianta apărută în Olanda – H5N8 – se poate transmite de la pasăre la om şi apoi de la om la pasăre.

Comisia Europeană consideră că deocamdată nu este nevoie de măsuri la nivel european, măsurile luate de Olanda fiind insuficiente. Situaţii asemănătoare sunt în Marea Britanie şi Germania unde gripa aviară a apărut la două ferme de raţe şi curcani. Reprezentanţi ai industriei spun că pagubele sunt în acest moment reduse, însă o prelungire a situaţiei ar putea afecta sectorul cu până la jumătate de miliard de euro, aşa cum s-a întâmplat în 2003.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 noiembrie