Arhivele Nationale in colaborare cu Asociatia DAR Development anunta finalizarea proiectului ”Constantin Brancoveanu 300 – Documente de arhiva”

Arhivele Naţionale, în calitate de partener al Asociaţiei DAR Development, au derulat, în cadrul Programului Naţional „Anul 2014-Anul Brâncoveanu”, proiectul cultural „Brancoveanu 300-Documente de arhivă”, proiect finanţat de Ministerul Culturii din România, prin Administraţia Fondului Cultural Naţional.

La final de proiect, Arhivele Naţionale şi Asociaţia DAR Development anunţă organizarea conferinţei de presă, joi 20.11.2014, la orele 14.00, la sediul Arhivelor Naţionale din Bucureşti, Bd. Regina Elisabeta,49.

*

Desfăşurat în perioada aprilie-noiembrie 2014, proiectul a presupus elaborarea volumului „Constantin Brâncoveanu 300-Documente de arhivă”, realizarea ediţiei electronice a acestuia în format fluid-book şi organizarea unei expoziţii foto-documentare itinerante. Astfel, intregul proiect valorifică documente de cancelarie brâncovenească, provenite din fonduri ale instituţiilor ecleziastice muntene, colecţii de documente, colecţii de microfilme şi xerografii, aflate în păstrarea şi administrarea Serviciului Arhive Naţionale Istorice Centrale. Depistarea documentelor incluse in volumul omagial, selecţia şi descrierea arhivistică şi diplomatică a acestora au fost realizate de membrii Biroului Arhive Medievale, Fonduri Personale şi Colecţii (Dr. Laurenţiu-Ştefan Szemkovics, Ileana Dincă, Codruţa Mihailovici, Claudiu –Victor Turcitu).

Această lucrare, realizată şi în format fluid-book de editura DAR Development Publishing, este concepută pentru a facilita accesul publicului tânăr, prin tehnologie, la cunoaşterea documentelor brâncoveneşti care se disting prin formă, ornamentaţie, particularităţi ale stilului grafic şi semne de validare.

Expoziţia foto-documentară, lansată la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi în ziua de 16 august 2014, dedicată de Biserica ortodoxă Sfinţilor Martiri Brâncoveni, conţine, alături de elemente de sigiliografie brâncovenească, imaginile a 25 dintre cele mai reprezentative documente de cancelarie, imprimate pe pânză(canvas).

Primăria Comunei Potlogi este partener în proiect, alături de alte instituţii şi organizaţii neguvernamentale care sprijină promovarea acestuia în ţară şi străinătate: Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească din Târgovişte, Biblioteca Judeţeană Dâmboviţa „Ion Heliade Rădulescu” Târgovişte, Asociaţia pentru Sprijin şi Dezvoltare „Ţara Oaşului” din judeţul Satu-Mare, Asociaţia EUROPAS, care asigură managementul de proiect, şi compania financiară de Asigurări Safety Broker care a susţinut eforturile Asociaţiei în cadrul Anului Brâncoveanu.

Volumul, împreună cu expoziţia de documente solemne din cancelaria domnitorului Constantin Brâncoveanu, a fost prezentat la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor într-un eveniment organizat de Arhivele Naţionale (22-26 septembrie), la Centrul Misionar Doxologia din Turnul Golia într-un eveniment organizat cu sprijinul Serviciului Judeţean Iaşi al Arhivelor Naţionale, la care Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Direcţia judeţeană pentru Cultură şi Culte Iaşi şi Asociaţia Pentru Promovare Turismului Turnul Golia, au fost parteneri locali (11-13 octombrie), la Muzeul Judeţean Satu Mare (15-26 octombrie) prin implicarea reprezentanţilor Serviciului judeţean Satu Mare al Arhivelor Naţionale, la Institutul Cultural Român din Viena (28-31 octombrie) şi la Biblioteca Judeţeană Dâmboviţa (1 noiembrie 2014).

Ultima etapă a acestui proiect s-a derulat în perioada 8-11 noiembrie 2014, la Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul (Turcia), oferind prilejul revederii locurilor în care s-a derulat ultimul episod din viaţa domnitorului Constantin Brâncoveanu şi a fiilor săi. Cu această ocazie, volumul omagial „Constantin Brâncoveanu 300 –Documente de arhivă” a fost prezentat la Târgul Internaţional de Carte TUYAP din Istanbul, în cadrul standului organizat de Ministerul Culturii din România.

Succesul acestui proiect a fost confirmat de numeroasele invitaţii de participare la evenimente organizate de alte instituţii academice, culturale şi educative, precum Facultatea de Istorie –Universitatea din Bucureşti (în cadrul conferinţei internaţionale Brâncoveanu la orizontul modernităţii româneşti), Facultatea de Arhivistică-Academia de Poliţie Al. i. Cuza (cu prilejul deschiderii noului an universitar), liceele din Titu şi Răcari-judeţul Dâmboviţa (unde a avut loc derularea unei expoziţii interactive cu tema Descoperiţi comoara Brâncovenilor) şi Institutul Cultural Român din Bucureşti, proiectul completând seria de evenimente organizate de reţeaua ICR din cadrul Programului Naţional „Anul 2014-Anul Brâncoveanu”.

Beneficiind de statutul de partener în cadrul proiectului iniţiat şi dezvoltat de Asociaţia DAR Development, Arhivele Naţionale au contribuit, prin publicarea unei părţi reprezentative din „arhiva Brâncoveanu” şi prezentarea expoziţiei foto-documentare, la o mai bună cunoaştere a unei epoci istorice caracterizate printr-o originală sinteză între tradiţia răsăriteană şi cea occidentală.

Pentru detalii suplimentare contactaţi:

Cristian Brutaru –  mobil: 0727334136

   e-mail: cristian.brutaru@dardevelopment.ro

Claudiu-Victor Turcitu – e-mail: cvturcitu@gmail.com