Condimentele sunt benefice pentru inimă şi memorie

Două noi studii publicate recent arată că un consum de condimente menţine sănătatea inimii şi ajută memoria. Primul studiu, publicat în „Nutrition Today”, a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat Penn din Pennsylvania. Ei au descoperit că utilizarea condimentelor – cum ar fi praful de usturoi, rozmarinul, oregano, scorţişoara, cuişoarele, boia de ardei, turmericul, ghimbirul şi piperul negru – poate reduce cu 30% concentraţia de trigliceride din sânge. Concentraţia de trigliceride poate creşte după o masă bogată în grăsimi, existând riscul de boli de inimă. Consumul de usturoi reduce cu 8% colesterolul rău şi cu 38% riscul de atac de cord. Cercetătorii au măsurat, de asemenea, o creştere cu 13% de antioxidanţi în sânge, la subiecţi care au consumat o masă în care au fost adăugate două linguri de condimente culinare bogate în antioxidanţi. Acest lucru poate ajuta în lupta împotriva bolilor cardiovasculare. Al doilea studiu a fost condus de cercetători de la Universitatea Monash din Australia. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că adăugarea unui gram de şofran de India la micul dejun îmbunătăţeşte memoria la pacienţii cu semne timpurii ale diabetului zaharat. Rezultatele acestui studiu sunt publicate în „Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition”.

(www.lapresse.ca – 21 noiembrie)