Ameninţarea teroristă la adresa ţărilor membre ale Uniunii Europene este „reală”

Ameninţarea teroristă la adresa ţărilor membre ale Uniunii Europene este „reală”, riscul unui atentat fiind „foarte probabil” – a avertizat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, după o reuniune la Bruxelles, a miniştrilor de interne din statele Uniunii Europene. Declaraţia a fost susţinută şi de coordonatorul Uniunii Europene împotriva terorismului, care a participat la reuniune. El a mai spus că e nevoie de un control la frontierele Uniunii, pentru că nu a fost oprită încă intrarea combatanţilor străini pe teritoriul Europei. Detalii de la corespondentul nostru, Cerasela Rădulescu.

Reporter: Uniunea Europeană are multe instrumente pentru a identifica şi reţine pe jihadişti, dar implementarea deciziilor la nivelul Uniunii este dificilă. Noul sistem de apărare a frontierelor Schengen va fi mult mai bine echipat şi va intra în vigoare în 2017. Comisarul pentru migraţie Dimitris Avramopoulos spune despre jihadişti că…

Dimitris Avramopoulos: Odată ce se întorc pe teritoriul Uniunii, ei reprezintă o adevărată ameninţare la adresa securităţii noastre.

Reporter: Gilles de Kerchove, coordonatorul Uniunii Europene împotriva terorismului, declara, astăzi, că jihadiştii racolează în continuare combatanţi de pe teritoriul Uniunii prin reţelele de socializare pe internet. Referitor la controlul jihadiştilor pe internet, Comisia intenţionează un sistem de supraveghere şi trebuie urgentat acest lucru. Numărul de tineri europeni care se alătură jihadiştilor nu a scăzut şi chiar arată semne că este în creştere în unele ţări, inclusiv în Germania – a mai declarat astăzi, la Bruxelles, ministrul german de interne, Thomas de Maizière.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 decembrie