TASS: Prezenţa sistemului de apărare antirachetă al SUA în România constituie o garanţie a continuării vectorului politic al Bucureştiului

Sistemul de apărare antirachetă, pe care SUA îl amplasează în România, reprezintă o garanţie a faptului că această ţară nu va schimba vectorul său politic, a declarat, miercuri, jurnaliştilor ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu. „Sistemul de apărare antirachetă presupune o prezenţă americană permanentă pe teritoriul ţării noastre şi reprezintă o garanţie de securitate naţională nu doar că România nu-şi va schimba vectorul politic, ci şi că nu se va întoarce sub o altă sferă de influenţă geopolitică” – a declarat Aurescu. În opinia lui, „acest sistem nu poate influenţa în niciun fel potenţialul de apărare al Rusiei”.

Din luna octombrie a acestui an, conducerea bazei europene de apărare antirachetă din oraşul Deveselu a fost preluată de trupele maritimo-militare ale SUA. Timp de un an, constructorii români au efectuat lucrări de reechipare a fostei baze militaro-aeriene, iar acum americanii vor instala acolo un sistem de apărare antirachetă. Participarea României la arhitectura de apărare antirachetă a NATO constituie parte a Abordării Adaptative în Etape privind Apărarea Antirachetă a SUA în Europa. Conform deciziei iniţiale a administraţiei Barack Obama, structura apărării antirachetă a SUA în Europa este planificată să fie creată în patru etape. În prima etapă, demarată în anul 2011, au fost dislocate nave dotate cu sisteme Aegis şi rachete de interceptare „Standard-3” în Marea Mediterană şi a fost instalat un radar antirachetă în Turcia.

În a doua etapă, care va avea loc în 2015, este planificată trimiterea unor baterii mobile cu rachete SM-3 pe teritoriul României. Apoi, în 2018, este programată amplasarea lor în Polonia, iar ultima etapă, în anul 2020, presupune înlocuirea acestor rachete cu sisteme mult mai performante, capabile să apere întreg teritoriul ţărilor membre ale NATO şi nu doar de rachetele cu rază medie şi scurtă de acţiune, ci şi de rachete balistice intercontinentale. (www.itar-tass.com – 10 decembrie)

Traducere Svetlana Sârbu