Preşedintele Traian Băsescu îşi încheie cele două mandate de cinci ani în care a condus România

Preşedintele Traian Băsescu îşi încheie mâine cele două mandate de cinci ani în care a condus România. În această seară, pentru ultima dată de la Palatul Cotroceni, preşedintele încă în funcţie a vorbit despre România prezentului: mai sigură, mai performantă şi mai bine pregătită ca niciodată să adopte moneda unică, cu o justiţie mai liberă şi eficientă. Oana Bâlă, corespondentul RRA la Palatul Cotroceni, a asistat la această ultimă conferinţă de presă a preşedintelui Băsescu şi relatează.

Reporter: Şeful statului le-a transmis românilor că trăiesc într-o ţară sigură, în condiţiile în care atacurile teroriste şi cibernetice sunt la ordinea zilei.

Traian Băsescu: Dacă privim la agresivitatea vecinului nostru de la răsărit, a domnului preşedinte Putin şi a armatei sale, vă asigur că România este un stat sigur. Pentru România nu există riscul unei invazii, riscul unei destabilizări proiectată la Moscova.

Reporter: Preşedintele României a precizat că ţara noastră a făcut progrese remarcabile de la intrarea sa în Uniunea Europeană, îndeplinind criteriile de convergenţă pentru adoptarea monedei euro. El a adăugat, însă că trebuie continuate reforma educaţiei, a sistemului de sănătate şi modernizarea clasei politice. „Şi în ceea ce priveşte statul de drept, România a făcut progrese”, a spus şeful statului, menţionând că acest lucru a fost posibil pentru că procurorii şi judecătorii au simţit că sunt liberi şi că oamenii politici nu sunt intangibili. Întrebat care sunt nereuşitele mandatului său, preşedintele Traian Băsescu a enumerat intenţia de revizuire a Constituţiei şi introducerea votului uninominal.

Traian Băsescu: Simt o frustrare extraordinară că am avut ideea nefericită a introducerii votului uninominal, pentru că a fost un eşec total.

Reporter: Şeful statului a mai afirmat că a preluat ce a considerat că este bun din mandatele predecesorilor săi şi este de părere că acelaşi lucru trebuie să-l facă şi preşedintele ales, Klaus Iohannis, şi să opteze pentru continuitate.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 decembrie