Carnea roşie creşte riscul de apariţie a cancerului

O serie de studii anterioare au identificat o legătură între consumul de carne roşie şi apariţia anumitor tipuri de cancer, în special cancerul de colon, cancerul mamar, tumorile ovariene, cancerul de plămâni şi cel de prostată. Cercetătorii americani cred că vinovată de această legătură este o moleculă de zahăr, numită Neu5Gc, care se găseşte în carnea de vită, de porc şi de miel. Atunci când este ingerată, organismul vede carnea roşie ca fiind o substanţă străină, iar sistemul imunitar răspunde.

Reacţia imunitară duce la inflamaţii ale organismului, ceea ce în timp duce la formarea de tumori. Molecula Neu5Gc este prezentă şi în produse ca laptele integral, unele brânzeturi şi icre, iar organismul ar putea avea un răspuns similar din punct de vedere imunitar, au avertizat cercetătorii. Molecula este prezentă în mod natural în organismul tuturor mamiferelor, dar nu şi în cazul oamenilor, ceea ce explică de ce oamenii sunt mai expuşi riscului de a suferi de cancer. Oamenii de ştiinţă spun că Neu5Gc se comporta ca un fel de benzină aruncată pe foc, adică creşte riscul de cancer, dar nu pare să fie principala cauză a bolii.

www.jurnal.md – 3 ianuarie