2015. január 6

Klaus Iohannis az igazságügyi országjelentések beszüntetését kérte Románia esetében

Klaus Iohannis államfő szerint eljött az ideje, hogy az Európai Bizottság beszüntesse Románia esetében azokat a rendszeres országjelentéseket, amelyeket Brüsszel az igazságszolgáltatás működéséről, a jogállamiság érvényesüléséről tesz közzé. A Legfelső Bírói Tanács (CSM) tisztújító értekezletén az államfő kihangsúlyozta: az ország teljesítette azokat a kötelezettségeket, amelyeket 2007-es uniós csatlakozásakor vállalt az igazságszolgáltatás reformja terén. A román média szerint az államfő kezdeményezése azzal áll összefüggésben, hogy több uniós tagország a romániai korrupcióra hivatkozva ellenzi az ország felvételét a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, és „pozitív” igazságügyi országjelentésektől tette függővé Románia csatlakozásának támogatását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.06)

Marius Badea Tudose bírót választották a Legfelsőbb Bírói Tanács élére

Marius Badea Tudose bírót választották a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) élére, akinek mandátuma egy évre szól. A CSM alelnöki tisztségét Bogdan Gabor tölti be. A CSM keddi ülésén, melynek első részét Klaus Iohannis államfő elnökölte, a tanács új elnöke elmondta, hogy célul tűzi ki a romániai igazságszolgáltatás hatékonyságának növelését és minőségének javitását, valamint az igazságszolgáltatási törvény módositását. „Ez irányban a javaslatokat két hónapon belül be kell terjeszteni, hogy a tárcavezető kezdeményezhesse a törvény módositását”, fűzte hozzá Marius Badea Tudose. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.06)

Victor Ponta miniszterelnök jó ötlenek tartja, hogy a főügyész is csatlakozzon a CSAT-tagokhoz

Victor Ponta miniszterelnök szerint helyes az a javaslat, mely szerint a főügyész is csatlakozzon az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsának (CSAT) tagjaihoz.A miniszterelnök egyet értett Klaus Iohannis államfő kedden megfogalmazott javaslatával is, mely szerint a ügyészek szakmai testületeként működő Legfelsőbb Bírói Tanácsnak (CSM), a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszéknek és a Legfelsőbb Ügyészségnek tulajdonitsanak törvénykezdeményezési jogot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.06)

Új vezérkari főnök a román hadsereg élén

Beiktatták a román hadsereg új vezérkari főnököt, Nicolae-Ionel Ciucă altábornagy személyében. A beiktatási ceremónián részt vett Klaus Iohannis államfő és Victor Ponta miniszterelnök is.Klaus Iohannis szerint a katonai intézmény a biztonság szavatolásának az alappillérét képezi. Mint hozzáfűzte, nemsokára konzultálásokba kezd a parlamenti pártokkal egy politikai egyezmény megkötéséért, hogy ezáltal a hadseregnek legkevesebb 2%-ot tudjon biztositani a GDP-ből. Victor Ponta miniszterelnök üdvözölte az államfő ez irányú kezdeményezését. Nicolae-Ionel Ciucă új vezérkari főnök szerint javitani kell az országos védelmi rendszer intézményei közötti egyműködésen, akárcsak az Egyesült Államokkal a stratégiai partnerség keretében fenntartott együttműködésen.

RADOR HIRÜGYNÖKSÉG , Rozalia Ganciulescu