2016. január 13

Klaus Iohannis államfő elitélte az isztambuli merényletet

Klaus Iohannis államfő elitélte az isztambuli merényletet és kifejezésre juttatta Románia szolidaritását az érintett országokkal. Az államelnök ismételten megerősitette, Románia határozottan fellép, a nemzetközi közösség mellett, a terrorizmus ellen. Kedden egy szíriai öngyilkos terrorista 10 turistát, többségében németeket ölt meg a Kékmecset közelében, Isztambul egyik legnépszerűbb látványosságánál. A török hatóságok eddig az Iszlám Államot sejtették a támadás mögött. A merénylő egy 27 éves sziriai fiatal, aki nem szerepelt a gyamusitottak listáján és nemrég lépett be Törökország területére, Sziriából. Az elemzők szerint a merénylet Törökország megbűntetése volt, amiért csatlakozott a dzsihadisták elleni nemzetközi koalicióhoz. A bukaresti külügyminisztérium közlése szerint az áldozatok között nincs román állampolgár.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.13)

A kormány befejezte a szektorális akiciótervet

A kormány befejezte a minisztérumok prioritásait tartalmazó szektorális akiciótervet. A dokumentumot a Parlament elé terjesztik a kormányprogram kiegészitése végett. Dacian Cioloş miniszterelnök a szerdai kormányülésen bejelentette, hogy három héten át ellátogat több minisztériumba, hogy a helyszinen elemezze és gyöződjön meg, hogyan tervezik a minisztériumok megvalósitani a prioritásokat. Igy, a miniszterelnök már csütörtökön elmegy a mezőgazdasági és az energiaügyi minisztériumba, tájékoztatott a román közszolgálati rádió tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.13)

Az éves infláció negativ volt 2015 decemberben

Az éves infláció negativ volt 2015 decemberben is, noha a fogyasztói árak növekedtek az előző hónaphoz képest. A leginkább a szolgáltatások (0,40%-al) és az élelmiszertermékek (0,24%-al)  drágultak, miközben a nem élelmiszer termékek 0,11%-al  voltak olcsóbbak.  Decemberben az infláció 1,11%-al volt magasabb novemberhez képest. A Román Nemzeti Bank az idén arra számít, hogy májusig az infláció negatív tartományban marad, de egész évben 1,1 százalékos éves fogyasztói árnövekedés lesz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.13)

A faipari szakszervezetek és  munkaadók tűntetésekkel fenyegetnek

A fafeldolgozó ipar szakszervezetei és munkaadói tűntetésekkel fenyegetnek abban az esetben, ha a kormány nem érvényteleniti  az Országos Erdészeti Igazgatóság által önkényesen hozott döntéseket. A szakszervezetek és a munkaadók főleg azért elégedetlenek, mert a Romsilva megduplázta, mi több megháromszorozta a faanyag kikiáltási árát és jelenleg a piac nem működik, s emiatt a fafeldolgozó gyárakat a csőd fenyegeti. Aurica Fereny, a Bútorgyártók Egyesületének elnöke szerint a faipar a GDP 6%-t teszi ki, több mint 300 munkahelyet biztosit és a termékek mintegy 85%-át exportálja. A faipari dolgozók képviselői már több mint két hónapja, hogy találkozni akarnak a munkaügyi miniszterrel, de a párbeszéd csak a sajtón keresztül folyik. A minisztérium képviselői mindössze annyit közöltek, hogy csütörtökön sajtóértekezletet tartanak a felhozott problémák tisztázása és a meghozandó döntések bejelentése céljából.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.13)

Rozalia Gănciulescu