2024. május 9.

Folytatják az új bértörvényről szóló projekt tárgyalását a szociális partnerekkel

Folytatják az új bértörvényről szóló projekt tárgyalását a szociális partnerekkel, mielőtt a döntéshozatal átláthatóságába kerülne, a közölte a munkaügyi minisztérium. Közlemény szerint eddig minden foglalkozási család reprezentativ szakszervezeti szövetségével egyeztettek, mig néhány szociális partner javaslatot nyújtott be az együtthatókra és a bértáblákra, melyek elemzése folyamatban van. A módszertant e törvényjavaslat kormányzati tanácsadója, nevezetesen a Világbank dolgozta ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

Az Európai Bizottság jelentése szerint 1,4 millió román dolgozik illegálisan

Az Európai Bizottság friss jelentése szerint 1,4 millió román dolgozik illegálisan. Ez lenne a magyarázata a hazánkban nyilvántartott tartós munkanélküliségnek, amihez hozzáadódik a szakképzettség hiánya, különösen digitális téren. A 16 és 74 év közötti románok több mint 27%-a rendelkezett a tavaly legalább alapvető digitális készségekkel, az Európai Unióban tapasztalt több mint 55%-hoz képest, ami a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés magas kockázatát vonja maga után, különösen a vidéken élők, a gyermekek, nők és a kiszolgáltatott rétegek esetében. A jelentésből az is kiderül, hogy a 25 és 64 év közötti felnőttek részvételi aránya a képzési tanfolyamokon az elmúlt 12 hónapban mindössze 19%-os volt, ami jóval elmarad a 40% feletti európai átlagtól. A dokumentum kiemeli, hogy a készségfejlesztési kihívásokkal mielőbb foglalkozni kell a digitális és zöld gazdaságra való átállás támogatása érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

A földgázszámlák költsége 25%-kal csökkent áprilisban

A gázszámlák költsége áprilisban 25 százalékkal, az áramé pedig 15 százalékkal csökkent, így a kormány által meghatározott árplafon alatt volt,  közölte az Energiaügyi Minisztérium. Az Eurostat is nemrég megerősítette, hogy a románok fizetik a legalacsonyabb energiárat az Európai Unióban. Mint ismeretes, március végén a kormány több törvénymódositást fogadott el, melyek révén megszüntette a termelő-fogyasztók által termelt energiára kirótt adót, és felújitotta az energiafogyasztók támogatási rendszerét. Ezek a változások a termelők értékesítési árának csökkenéséhez vezetnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

Az európaiak szabad társadalomban akarnak élni, amelyben tiszteletben tartják a jogokat és szabadságokat

Az idei európai parlamenti választások nagy tétű próbatételt jelentenek az európai demokrácia számára, jelentette ki Klaus Iohannis az Európa-nap alkalmából. Az államfő felhívta a figyelmet, hogy „az államok közötti megosztottság, a demokratikus társadalmakon belüli szakadásokat előidéző diskurzusok olyan fegyverek, amelyek békénket és jólétünket fenyegetik”. Az aggasztó jelenségek közé sorolta a félretájékoztató kampányokat, az álhírterjesztést, a közbeszédben fokozódó agresszivitást. Mindezek káros hatással vannak a demokráciára és polarizálják a társadalmat, hangsúlyozta Iohannis, hozzáfűzve: ezek fényében az európai parlamenti választások tétje hatalmas. „Az európaiak szabad társadalmakban akarnak élni, ahol a jogállamiság működik, ahol a jogokat és szabadságokat tiszteletben tartják”, fejtette ki, megjegyezve, hogy a júniusi választásokon diadalmaskodnia kell ennek a többségi véleménynek. A Schuman-nyilatkozat óta eltelt közel háromnegyed évszázad ‘legbonyolultabb” időszakát éljük, mondotta. „Oroszország Ukrajna ellen indított katonai agressziója fontos döntések elé állít, amelyek ismét elköteleznek az Európai Unió meghatározó eszméi és értékei mellett: a szolidaritás, az egység, a sokszinűség, a jogállamiság és az alapvető emberi jogok tisztelete mellett. Ezek jelentik Európai Uniónk alappillérét, ezek védelmét vállaltuk öt évvel ezelőtt a történelmi jelentőségű nagyszebeni csúcson, az európai projekt megszilárditása és előmozditása érdekében”, mutatott rá az államfő, ismételten megjegyezve, hogy Moldovai Köztársaságnak, Ukrajnának, Grúziának és a Nyugat-Balkán államainak „az Európai Unióban van a helye”. „Az EU-hoz való tartozás jelentős előnyöket hozott minden csatlakozó államnak és lakóinak, stratégiai befektetést jelentett a békébe és demokráciába”, hagsúlyozta, példaként említve az Erasmus-programot, melynek köszönhetően az európai diákoknak lehetőségük van határokon átívelően együttműködni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

Az Európai Bizottság kampányt indított a félretájékoztatás megelőzésére az európai parlamenti választásokkal összefüggésben

Az európai parlamenti választásokkal összefüggésben az Európai Bizottság kampányt indított a dezinformáció kockázatairól és az ellene való küzdelem módjairól. A brüsszeli testület egy új, gyakorlati tanácsokat tartalmazó útmutatót is közzétett a tanárok és oktatók számára, mely segíthet nekik elmagyarázni a diákoknak és fiataloknak, mit jelent a dezinformáció és az információmanipuláció, illetve eszközöket biztosíthatnak számukra e jelenségek felismerésére és leküzdésére. A kampányvideót minden tagállamban sugározzák, amely június elejéig az Európai Unió mind a 24 hivatalos nyelvén elérhető lesz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.09)

Rozália Gănciulescu