2019. március 12

Ma van a heti kormányülés

Az eredetileg tegnapra tervezett tanácskozást azért halasztották el, mert nem tudott időben összeülni a Gazdasági és Szociális Tanács (CES) azért, hogy véleményezze a kormányülés napirendjén szereplő jogszabályokat.
A kormányülés napirendjéről a közszolgálati rádió tudósítója, Andrei Şerban tájékoztatta a hallgatókat: Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony tegnap úgy nyilatkozott, hogy a kormány számára a költségvetés a legfontosabb, ugyanis növelni kell a gyermeknevelési támogatást, a helyhatóságok várják a pénzalapokat és a beruházásokra is biztosítani kell a szükséges fedezetet. A megbeszélések napirendjén szerepel még egy határozat-tervezet, amely módosítja az Európai Beruházási Bankkal (EIB) megkötött egyezményt olyan értelemben, hogy lehetővé váljon bizonyos egészségügyi létesítmények felújítása. Hasonló jellegű döntés lehet a Románia és az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (CEB) közötti memorandum módosítása, amelynek révén 177 millió euró hitelt vehet fel az ország azért, hogy az igazságügyi infrastruktúrát fejlesszék. Ugyancsak a mai tanácskozáson dönthetnek a miniszterek arról, hogy a Gyermekvédelmi és Örökbefogadási Országos Hatóság (ANPDC) szakmai továbbképző programokat indítson, továbbá változtassanak az intézmény szerkezeti felépítésén oly értelemben, hogy az örökbefogadási szolgálat a Gyermekjog-védelmi Főigazgatóság része legyen, s ezáltal országos szinten is javuljon a munkájuk hatékonysága. (Radio România Actualităţi)

Ellenőrzik a biztonsági övek használatát

Közlekedési rendőrök járőröznek az országutakon és elsősorban azt ellenőrzik, hogy a gépkocsivezetők és utasaik használják-e a biztonsági öveket, illetve a gyermeküléseket. A hét végéig az ellenőrzések az ország egész területére kiterjednek. A szakjellegű tanulmányok szerint a biztonsági öv használata 50%-al csökkenti annak a kockázatát, hogy egy esetleges baleset halálos kimenetelű legyen az autóban ülő személyek számára. (Rador Hírügynökség)

Tegnap este Bukarestben megkezdődött az Európai Tanács keretében működő Általános Ügyek Tanácsának (GAC) informális tanácskozása

Az Európai Tanács román elnökségének szervezésében kezdődött rendezvény az Európai Unió tagjelölt országainak képviselőivel folytatott megbeszélésekkel vette kezdetét. George Ciamba, az európai ügyek minisztere a közszolgálati rádiónak adott exkluzív interjújában elmondta, hogy a tanács napirendjén szerepel az elkövetkező többéves költségvetés, valamint az öt évre szóló stratégia megvitatása.
„Célunk az, hogy az egyes ágazatok számára – az Európai Parlamenttel folytatott állandó párbeszéd révén – mielőbb kidolgozzuk a megfelelő jogi keretet és júniusban már egy jól körvonalazott elképzelést adjunk át a finn elnökségnek” – hangsúlyozta a tárcavezető. Arra a kérdésre, hogy a román elnökség idején kidolgozandó stratégiának melyek a legfontosabb elemei, George Ciamba a következőket válaszolta: „Első lépésben meg fogjuk hallgatni valamennyi tagország képviselőjének a véleményét, összegyűjtjük javaslataikat. Úgy vélem, hogy a költségvetésre, illetve a bővítésre vonatkozó javaslatok képezhetik a stratégia lényeges elemeit, de ugyanakkor az is fontos, hogy megismerjük, vannak-e új prioritások, vagy esetleg a meglévők közül kell-e törölni valamelyiket.” (Radio România Actualităţi)

A szociáldemokraták továbbra is fenntartják véleményüket, miszerint az állami költségvetés jól felépített és nincs szükség a módosítására

Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony kijelentette, hogy kormánya számára a 2019-es év költségvetése prioritást jelent. Törvénybe iktatása révén fontos gazdasági és szociális célkitűzések valósulhatnak meg.
Mint ismeretes Klaus Iohannis államfő keményen bírálta a költségvetési törvényt és megóvta az Alkotmánybíróságon. Miután óvását a taláros testület visszautasította, az államfő újratárgyalásra visszaküldte a törvényt a parlamentbe. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR