2015. július 17

Klaus Iohannis visszaküldte a parlamentnek az adótörvényköny tervezetét

Klaus Iohannis államfő megfontolás végett visszaküldte a parlamentnek az adótörvénykönyv tervezetét, melynek értelmében jövő évtől 24-ről 19 százalékra csökkenne az áfa. Az államfő e tervezet újravizsgálásáról szóló kérésében megjegyezt, hogy elvben üdvözli az adócsökkentés gondolatát, de csakis abban az esetben, ha nem veszélyezteti a költségvetési egyensúlyt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.17)

Victor Ponta miniszterelnök elmarasztalta az adótörvénykönyv tervezetének visszaküldését a parlamentnek

Victor Ponta miniszterelnök elmarasztalta Klaus Iohannis államfő döntését, mely szerint visszaküldte a parlamentnek az adótörvénykönyv tervezetét, úgy értékelve, hogy „ez a legrosszabb hir a románok számára”. Internetes üzenetében Victor Ponta kijelentette, hogy két magyarázata lehet e dokumentum visszaküldésének: lehet, hogy politikai döntésról van szó a kormány gazdasági tevékenységének megakadályozására, vagy az is lehet, hogy Románián „kivül” és az ország érdekei ellen hozott döntés született. Mint hozzáfűzte: az új adótörvénykönyv tervezetét helyeselték és lelkesen fogadták az üzletemberek és a román társadalom is nagyon várta, nemcsak a 19%-os hozzáadottérték-adóért, hanem azért is, mert szavatolja az ország gazdasági és társadalmi fejlődését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.17)

A fontosabb politikai erők helyeselték a rendkivüli parlamenti ülésszak összehivását az  adótörvénykönyv tervezetének újravizsgálásáért

A politikai pártok egyetértenek az adócsökkentéssel, de intézkedések meghozását szorgalmazták az új adótörvénykönyv gyakorlatba ültetéséhez, a gazdasági egyensúlyvesztés elkerülés érdekében.Rovana Plumb, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke pénteken, Piatra Neamţ-ban kijelentette, hogy az új adótörvénykönyv és az adóeljárási törvénykönyv tervezetének elfogadásáért a parlamentnek rendkivüli ülésszakra kell összeülnie. Cătălin Predoiu, a Nemzeti Liberális Pért (PNL) alelnöke közölte, hogy a liberálisok hajlandóak részt venni egy rendkivüli ülésszakon.A rendkivüli parlamenti ülésszak nem az egyedüli megoldás e két dokumentum elfogadására, mivel Eugen Teodorovici pénzügyminiszter úgy vélte, hogy a tervezetek elfogadhatóak egy rendelet kibocsátása alapján is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.17)

Iulian Matache letette a hivatali esküt

Iulian Matache, új szállitásügyi miniszter pénteken, a Cotroceni palotában letette a hivatali esküt. A beiktatási ceremónián jelen volt Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes, Valeriu Zgonea képviselőházi elnök, valamint elnöki tanácsosok és kormánytagok.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.17)

A Román Szárazföldi Erők katonái multinacionális hadgyakorlaton vesznek részt Ukrajnában

A Román Szárazföldi Erők 70 katonája szombattól a hónap végéig multinacionális hadgyakorlaton vesznek részt Ukrajnában. Ez alkalommal 18 NATO- és a Békepartnerség tagállamaiból mintegy 1.800 katonát készitenek fel a defenziv katonai, illetve a békefenntartó akciókban való részvétel céljából.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.17)

Romániában az ivóvizhálózatok 2014-ben több, mint 2.500 kilóméterrel bővültek

Az Országos Statisztikai Hivatal szerint, 2014-ben az ivóvizhálózatok több, mint 2.500 kilóméterrel bővültek. A statisztikai adatok szerint bővültek a csatornázási hálózatok is, főleg vidéken, de mindezek ellenére az ország lakósságának több mint fele mág mindig nincs rákapcsolva e hálózatra. A lakósság mintegy 47%-a rendelkezik közműves csatornázással ellátott lakással. A tavaly 11 városban számolták fel a távhőszolgáltatást, mig a háztartások földgázfogyasztása több, mint 470 millió köbméterrel csökkent.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.17)

A tengerparti üdülőhelyeken kábitószerfogyasztás elleni  akciókat szerveztek

A konstancai Kábitószerellenes Központ vezetője, Adrian Oprişan, e kampány fontosságáról szólva elmondta: „A legutóbbi statisztikai adatok szerint, az ország összlakósságának szintjén, a drogfogyasztás a 2010-ben regisztrált 4,3%-ról jelenleg 6,6%-ra növekedett. Úgyszintén elterjedtek a kábitószerfogyasztással társult betegségek is. Épp ezért, nagy fontosságot tulajdonitunk a drogfogyasztás romboló hatásának tudatositásáért”, hangsúlyozta Adrian Oprisan. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.17)

Rozalia Gănciulescu