2022. május 7.

Nagy erejű robbanás volt Kubában

Erős robbanás rázta meg pénteken az ismert Saratoga hotelt Havanna belvárosában. A kubai hatóságok szerint valószínűleg gázszivárgás okozta a robbanást, amelyben legalább 18-an életüket vesztették és 56-an megsebesültek. Az ötcsillagos szállodát tatarozták és jövő kedden kellett volna kinyitnia. A Granma, a Kubai Kommunista Párt hivatalos lapja által közzétett felvételeken látni lehetett, hogy a szálloda legalább két emeletének oldalfalai kirobbantak. (MTI, RADOR Hírügynökség)

Számítógépes program fogja segíteni a Romániába menekült ukrajnai gyerekek nyilvántartásba vételét

A Romániába menekült ukrán gyermekek nyilvántartására dolgoz ki számítógépes programot a Családügyi, Ifjúsági és Esélyegyenlőségi Minisztérium (MFTEŞ) az UNICEF Románia és a Mentsétek meg a gyermekeket szervezetekkel együtt. Az ukrán konfliktus kezdete óta majdnem 40 ezer gyerek érkezett a szomszédos országból szüleivel vagy hozzátartozó nélkül. Az applikációval nyilvántartásba veszik a családjaikkal Romániában maradt gyerekeket is, így a hatóságok beavatkozhatnak veszélyes helyzetekben és garantálhatják a gyerekek oktatáshoz, egészségügyi vagy szociális ellátáshoz való hozzáférését. Gabriela Firea tárcavezető szerint jelenleg 255 árvaházi gyerek érkezett Ukrajnából Romániába, illetve 2700 kíséret nélküli gyereket vettek nyilvántartásba a román hatóságok. A legtöbb gyerek csak átutazott az országon.(RADOR Hírügynökség)

Az élelmiszer-ipari, haltenyésztési és mezőgazdasági vállalatoknak szánt 300 millió lejes térítésmentes kölcsönök nyújtásáról döntött a kormány tegnapi ülésén

Marcel Boloş, az európai projektek minisztere elmondta, a kölcsön munkaerő alkalmazására, üzemanyag és nyersanyagok vásárlására fordítható. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy két csoportra osztották a pénzt, mintegy 5000 eurót kapnak a mikrovállalatok, magánvállalkozók, egyéni és családi vállalkozások. A munkahelyteremtésre szánt összeg 250 millió euró amelyből az üzleti forgalom 15 százalékának megfelelő összegeket nyújtanak a kis és közepes vállalatoknak, de az egyszeri támogatás összege nem haladhatja meg a 120 ezer eurót. A tárcavezető elmondta, a magánvállalkozók, egyéni és családi vállalkozások május 27-től, a kis- és közepes vállalatok május 26-tól nyújthatják be a  finanszírozási kérelmeket.

Ugyancsak tegnap a kormány 90 napról 150 napra hosszabbította meg a csődbe jutott biztosító társaságoknál kötött biztosítások érvényességi határidejét, miután egy mintegy 6 milliárd lej értékű biztosításokat kibocsátó társaság csődbe jutott. A 60 nappal meghosszabbított határidő lejártáig az érintettek új biztosításokat köthetnek. (Radio România Actualităţi)

Tehermentesítik Élesdet az átmenő forgalomtól

A Bihar megyei tanács aláírta a tervezési és kivitelezési szerződést Élesd város terelőútjára. A Kolozsvárt Nagyváraddal összekötő 1-es országúton lévő település terelőútja 6 kilométer hosszú és európai finanszírozással építik meg 15 hónap alatt.(RADOR Hírügynökség)

Értékjegyekkel (woucherekkel) segíti a kormány az alacsony jövedelműeket

Hárommillió kis jövedelmű személyt segítenek a Támogatás Romániának nevű kormányprogram keretében. A szociális jegyekre vonatkozó rendelet tervezeté jelenleg a szaktárcák véleményezik. A segélyt várhatóan a jövő hónap elejétől folyósítják. A kormány napi 4 lej támogatást javasol a kis jövedelműeknek a drágulások ellensúlyozására. A pénzt kártyán adják, amelyet kéthavonta töltenek fel 250 lejjel. A program azokra vonatkozik, akiknek jövedelme nem haladja meg a havi 1500 lejt, beleértve a nyugdíjasokat, a szegény családokat, ahol az egy főre eső jövedelem kevesebb, mint 600 lej, illetve a fogyatékos vagy hajléktalan személyeket. A kormány számításai szerint több mint 2,8 millió személynek folyósítanák a támogatást, amelynek költségvetési vonzata 3,1 milliárd lej. Az értékjegyeket júniustól év végéig kapják a készülő jogszabály szerint kedvezményezettek. (Radio România Actualităţi)

Nem maximálják az üzemanyag-árakat

Semmi esély nincs arra, hogy a kormány árstopot vezessen be a lakosságnak eladott benzin és a gázolaj árának esetében. Nem azért, mert a kabinet ezt nem szeretné, hanem azért, mert nincs ahogy  megtegye – jelentette ki Kelemen Hunor. A miniszterelnök-helyettes elmondta, árstopot bizonyos időre lehetne bevezetni, de az államnak így is meg kellene téríteni a különbséget a beszállítóknak. A kormány a szállító vállalatoknak készült literenkénti 50 banis támogatást nyújtani, de egyelőre nem tudni mikortól alkalmazzák az intézkedést. Pontos időpontot Florin Spătaru gazdasági miniszter sem tudott megnevezni. Időközben az üzemanyag ára ismét növekedni kezdett, miután az Európai Bizottság teljes uniós embargót javasolt az orosz kőolajra. Romániában jelenleg a legolcsóbb gázolaj literenkénti ára 8,7 lej, ezért a literenkénti 50 banis támogatás teljesen elégtelen – állítják mondják a fuvarozó cégek képviselői, akik a jövedéki adó csökkentését akarják elérni a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvénytervezetében foglaltakkal összhangban. Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök szerint a jövedéki adó csökkentése nem hozná meg a várt eredményt a gazdaságban.(RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR