2024. április 22.

Klaus Iohannis államfő több miniszter kíséretében háromnapos látogatásra Dél-Koreába érkezett

Az ázsiai-csendes-óceáni térségnek ez az első olyan országa, amellyel Románia stratégiai partnerség szintjére emelte kapcsolatait. Az együttműködést olyan területeken kívánják megerősíteni, mint a honvédelem, az atomenergia, a beruházások vagy a vészhelyzetek és katasztrófák kezelése – közölte ma reggeli hírműsorában a közszolgálati rádió.
Riporter: Klaus Iohannis elnök három napig Szöulban tartózkodik, ahol legmagasabb szintű találkozókon vesz részt. Tizenhat év óta ő az első román államfő aki hivatalos látogatásra, kollégája, Jun Szogjol elnök meghívására, Dél-Koreába érkezik.
Ebből az alkalomból a legmagasabb szintű Közös Nyilatkozatot fogadják el a Románia és a Koreai Köztársaság közötti stratégiai partnerség megerősítéséről. Ez egy olyan dokumentum, amely meghatározza a két fél által a következő tíz évre megcélzott együttműködés fő irányait.
A látogatás előkészítéseként Klaus Iohannis elnök a múlt héten rendeletet írt alá, amelyben koreai kollégáját, Jun Szogjolt a „Románia Csillaga” nemzeti érdemrenddel tünteti ki. A rendelet értelmében a Koreai Köztársaság elnöke ezt a kitüntetést az államfő a Románia és a Koreai Köztársaság közötti baráti és együttműködési kapcsolatok fejlődéséhez való kivételes hozzájárulása nagyrabecsülésének jeléül kapja. (Radio România Actualităţi)

Az idei év első két hónapjában több ezer vállalkozás függesztette fel működését

Ezt az Országos Kereskedelmi Nyilvántartó Hivatal (ONRC) közölte ma.
Tulcea egyike azon megyéknek, ahol az elmúlt években folyamatosan csökkent a foglalkoztatottak száma. Valentin Spiru, a megyei vállalkozói szövetség elnöke szerint ezért a helyzetért részben az állam is felelős az állami támogatások folyósítása okán – adta hírül ma reggeli hírműsorában a közszolgálati rádió
Valentin Spiru: Az évek során a kormányok ösztönözték a munkanélküliséget, és nemcsak ösztönözték, hanem még fizettek is érte. Valószínűleg ezért ment el sokak kedve a munkától. Vannak, akik jobban járnak, ha kisebb szociális juttatásokat, utalványokat és a munkanélküliséget ösztönző egyéb támogatásokat élveznek.
Riporter: A nagyvállalatok már nem dolgoznak, vagy legjobb esetben is csak nullszaldós szinten működnek – kis létszámmal.
Valentin Spiru: A fiatalok pedig az európai országokba költöznek, ahol úgy találják, hogy jobban motiváltak és jobbak a munkakörülmények. (Radio România Actualităţi)

Kolozsvárra érkezik a Román Rádió Gaudeamus könyvvásár-karavánja

Erdély legnagyobb könyvvására a húsvéti ünnepek előestéjén, a közel két évtizedes hagyománynak megfelelően, immár 23. alkalommal tér vissza a kolozsvári Unirii térre.
A Gaudeamus Rádió Románia Könyvvásárt a közszolgálati műsorszolgáltató szervezi a Gaudeamus csapatán és a Kolozsvári Rádió Románián keresztül, a kolozsvári polgármesteri hivatal támogatásával, és április 24. és 28. között kerül megrendezésre.
A hivatalos megnyitóra április 24-én, szerdán 12.00 órakor kerül sor.
A vásár naponta 10.00 és 20.00 óra között lesz nyitva, a belépés ingyenes.
A Gaudeamus Rádió Románia Könyvvásár, amely több mint két évtizede az ország e része kulturális életének kiemelkedő eseménye, a könyvek, ismeretterjesztő játékok és zene gazdag és változatos kínálatát tárja a közönség elé. Erdély legnagyobb és legrégebben működő könyvvásárát, a Gaudeamus Rádió Románia Karaván 2000-ben megnyitott rendezvénye Kolozsvár szívébe hozza. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin