2023. március 2/

 

Az oktatási szakszervezeti tagok tiltakozássorozatba kezdtek Jászvásáron

A fizetésekkel kapcsolatos elégedetlenségek miatt az oktatási szakszervezeti tagok megkezdték Jászvásáron az idén tavaszra meghirdetett tiltakozássorozatot. Kedden mintegy 300 oktatási alkalmazott tartott egyórás sztrájkőrséget a prefektúra épülete előtt. A következő időszakban országszerte, így a fővárosban is hasonló demonstrációkat terveznek. A román közszolgálati rádió jászvásári területi studója riporterének Laviniu Lăcustă szakszervezeti vezető így nyílatkozott: „Követeléseink ismertek, elsősorban a fizetések kérdésére vonatkoznak, mint ismeretes, a román oktatásban sötét a jövedelemkép. Jelenleg problémáink vannak a munkavállalók minden kategóriájával. Gondolok itt a nem didaktikai személyzetre, a tanári karra, sőt a vezetőkre is. Noha a kormányképviselőkkel decemberben, de még januárban és februárban is tárgyaltam, mostanig semmi sem valósult meg abból, amit megígértek. Ha a dolgok így folytatódnak, akkor májusban valószínűleg általános sztrájkba lépünk”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

Az Egészségügyi Minisztérium több találkozót szervezett a korrupcióellenes szakemberekkel

Az elmúlt hetekben az Egészségügyi Minisztérium több találkozó szervezett a korrupcióellenes szakemberekkel, amelyeken az egészségügy és a mentőegységek vezetői, valamint a Közegészségügyi Főigazgatóság igazgatói vettek részt, akik elsősorban a korrupciós cselekedetek megelőzéséről, illetve a szakmai etika megsértésének módjáról kaptak tájékoztatást. Ezen kivül olyan témák is teritékre kerültek,  mint az összeférhetetlenség az egészségügyi rendszerben dolgozók esetében. „Az ilyen jellegű tevékenységek állandó jellegűek lesznek”, tájékoztatott az Egészségügyi Minisztérium, amely emlékeztetett arra, hogy pénz, anyagi javak vagy egyéb juttatások igénylése vagy felajánlása valamely orvosi kezelésért, bűncselekmény elkövetésével egyenlő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

Románia az utolsó helyen szerepel az Európai Unióban az alapszíntű digitális készségek terén

A digitális kompetenciákra vonatkozó legfrissebb Eurostat-adatok szerint Románia az utolsó helyen szerepel a 32 elemzett ország rangsorában. Az adatokat csütörtökön egy oktatási rendezvényen ismertették. A digitális írástudás szintjét tekintve nagy különbségek vannak a városi és a vidéki tanulók között, derült ki a tanulmányból. Raluca Negulescu az UiPath Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta: „A szülők digitális írástudása nem befolyásolja a gyermekek digitális írástudásának fejlődését, ami azt jelenti, hogy az iskola nagyon jó katalizátor lehet a gyermekek digitális kompetenciáinak fejlesztésében, és épp ezért nem szükséges, legalábbis vidéki településeken és a hátrányos helyzetű családokban, hogy a szülők fejlesszék ezeket a készségeket”.(RADOR HIRGYNÖKSÉG – 03.02)

Aláírták az első európai zöld hidrogén hálózat fejlesztésére vonatkozó projektet

Az Európai Bizottság, az érdekelt magánszektor, az ipar, valamint az Európai Hidrogénkutató Központ képviselői szerdán Brüsszelben aláírták a hidrogén alapú energia előállítását és felhasználását fejlesztő első európai hálózat projektjét. A projekt és a tegnap aláírt nyilatkozat a terület valamennyi fontos szereplőjét egy asztalhoz ülteti, kezdve a szabályozási keretet és a finanszírozás egy részét előkészítő európai intézményektől egészen a magánfejlesztőkig, a potenciálisan hidrogénfogyasztó iparig és a kutatási környezetig. A projekt a világ első nagy méretű zöld hidrogén hálózatának kialakítását irányozza elő, amely kilenc termelőközpontot köt össze, többnyire Nyugat- és Közép-Európában, az államok és a közösségi üzleti szféra érdeklődése függvényében. Az Európai Bizottság kezdetben mintegy 100 millió eurós támogatást biztosított, amelyhez hozzáadódott a magánszektor által hozott 500 millió eurós támogatás. Ezt a költségvetést a közelmúltban további 200 millió euróval egészítették ki a REPowerEU pilléren keresztül, így a finanszírozás jelenleg körülbelül egymilliárd euró.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

Nicolae Ciucă miniszterelnök látogatást tett a marosvásárhelyi szív-érrendszeri és transzplantációs intézetnél

Nicolae Ciucă miniszterelnök, Marcel Ciolacu képviselőházi elnök és Lucian Bode belügyminiszter kiséretében csütörtökön ellátogatott a marosvásárhelyi szív-érrendszeri és transzplantációs intézetbe (IUBCvT). Az egészségügyi intézmény menedzsere, dr. Mariana Ciorba a látogatás utáni nyilatkozatában emlékeztetett, hogy a közkórházak közül a IUBCvT kapja a legjelentősebb összegű támogatást – csaknem 105 millió eurót  – a helyreállítási alapból egy új szívintézet megépítésére, amely a tervek szerint 2026 áprilisára készül el. A IUBCvT szív- és érsebészeti osztályát vezető Horaţiu Suciu rámutatott, ez a látogatás is igazolja, hogy „az egészségügy nagyon fontos a kormány számára”.  Nicolae Ciucă miniszterelnök gratulált a marosvásárhelyi intézet orvos- és menedzseri csapatának, és elismerését fejezte ki a helyi hatóságoknak az egészségügyi intézmény támogatására tett erőfeszítésekért. A látogatás után közzétett Facebook-bejegyzésében a kormányfő azt írta, az évek során gyermekek és felnőttek tízezrei kaptak új esélyt az életre a IUBCvT szakembereinek köszönhetően. Évente 1000 műtétet végeznek itt – ebből több mint 250-et gyermekeknél – és mintegy 4000 intervenciós eljárást. A kormány támogatja a szívintézet bővítését, a több mint 523 millió lejes beruházással több mint 50 százalékkal nő az egészségügyi intézmény kapacitása, magyarázta a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

Rozália Gănciulescu