2020. május 28

Júniustól megnyitják a határokat, a kerthelyiségeket és strandokat

Románia június elsejétől megnyitja határait a nemzetközi közúti és vasúti forgalom előtt, engedélyezi a kerthelyiségek működését, valamint a szabadtéri előadások megtartását – jelentette be Klaus Iohannis államfő csütörtökön. Az államfő hozzátette, hogy a lazítás pontos járványügyi feltételeit kormányhatározatban pontosítják. Romániában május 15-én kezdték feloldani a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt szigorú óvintézkedéseket, amikor a rendkívüli állapotot veszélyhelyzet váltotta fel. Az egészségügyi hatóságok szerint az első „szabad hétvége” és a kijárási korlátozások enyhítése nyomán megtorpant ugyan az újabb fertőzések csökkenése, de nem kezdett tartósan növekedni az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.28)

A Németországban dolgozó romániaiakról tárgyalt telefonon Merkel és Orban

Ludovic Orban miniszterelnök a Németországban munkát vállaló romániai idénymunkásokról folytatott telefonbeszélgetést szerdán Angela Merkel német kancellárral. A kormány közleménye értelmében a beszélgetést a német kancellár kezdeményezte, aki biztosította Orbant, hogy figyelemmel követi a Németországban dolgozó romániai munkások helyzetét, jogaik tiszteletben tartását, és a kormány a törvényes keretek módosítását kezdeményezte, hogy fokozott védelmet biztosítsanak és garantálják a román munkavállalók jogait. A két fél abban is megegyezett, hogy amint a nemzetközi járványügyi helyzet engedi, újra kell kezdeni és meg kell erősíteni a kétoldalú politikai párbeszédet a két kormány között. A román miniszterelnök gratulált német hivatali kollégájának azért a hatékonyságért, amellyel a német kormány a koronavírus-járvány okozta válságot kezelte. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.28)

Koronavírus: 5 ezer alá csökkent az aktív fertőzöttek száma Romániában

Az elmúlt 24 órában 197 új koronavírusos esetet jegyeztek Romániában, a nyilvántartott fertőzöttek száma 18 791-re emelkedett – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A halálos áldozatok száma 1 229, a gyógyultaké 12 629, így az aktív fertőzöttek száma 4 933-ra csökkent a szerdai 5 213-hoz képest. Jelenleg 182 beteget ápolnak intenzív osztályon. Eddig 410 ezer tesztet végeztek az országban. Románia területén jelen pillanatban 3 712 személy van hatósági karanténban, 89 787-en pedig otthoni elkülönítésben, orvosi megfigyelés alatt. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.28)

Az igazságügyi visszaéléséket vizsgáló ügyosztály megszüntetése ellen szavazott a CSM

Többségi szavazattal, 10 vokssal a 8 ellenében az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály (SIIJ) megszüntetése ellen hozott döntést a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM). Egy érvénytelen szavazat volt: Gabriela Scutea legfőbb ügyészé. A SIIJ megszüntetésének egyik kezdeményezője Cătălin Predoiu nemzeti liberális párti (PNL) igazságügyi miniszter volt. Az általa vezetett tárca szerint a SIJJ megalapítása, azaz 2018. október 23. óta nem tudott jelentős eredményeket felmutatni, sőt kérdésessé vált a korrupcióellenes harcban vállalt szerepe. Ezt bizonyítják többek közt a nagy korrupciós esetekben magyarázat nélkül visszavont jogorvoslatok. A csütörtöki szavazáson a CSM 10 tagja elutasította a SIJJ megszüntetését, 8 pedig megszavazta az indítványt. Gabriela Scutea legfőbb ügyész érvénytelenítette a szavazatát, azzal magyarázva a cselekedetét, hogy bár egyetért a SIIJ felszámolásával, de annak módjával és a javaslat előterjesztési körülményeivel nem. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.28)

Az államháztartás hiánya az első négy hónapban elérte a GDP 2,48 százalékát

A román államháztartás hiánya az idei első négy hónapban elérte a 26,82 milliárd lejt (5,5 milliárd euró), ami a román bruttó hazai termék (GDP) 2,48 százalékának felel meg – közölte a pénzügyminisztérium. Tavaly ugyanebben az időszakban a deficit GDP-arányosan 1,08 százalék volt. Az idei első három hónapban a hiány a GDP 1,67 százaléka volt. A hiány márciusban 10 milliárd lejjel, áprilisban 8,8 milliárd lejjel nőtt. Az államháztartás bevétele 98,2 milliárd lej volt, ami 1,3 százalékkal maradt el a tavalyitól, miközben a kiadások 12,7 százalékkal, 125,03 milliárd lejre nőttek, és a GDP 11,6 százalékát tették ki, ami 1,1 százalékpontos növekedésnek felel meg a tavalyi évhez mérten. Az államháztartási hiány főleg a márciusi és az áprilisi elmaradt bevételek miatt emelkedett, miután a kormány adóhalasztást adott a koronavírus-járvány miatt a gazdasági szereplőknek. A szaktárca szerint áprilisban a bevételek ismét nőni kezdtek. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.28)