2014. október 1

Brüsszelben meghallgatták Corina Creţu európai parlamenti képviselőt

Az Európai Parlamentben szerdán meghallgatták Corina Creţu európai parlamenti képviselőt, akit Románia a regionális politikáért felelős európai biztosi tisztégre javasolt. A román közszolgálati rádió tudósitója szerint, Corina Creţu legfontosabb célkitűzései között szerepel a munkahelyek növelése, az eurtópai régiókban, illetve a reálgazdaságokban történő beruházások megvalósitása, valamint a köz- és magánszféra közötti kommunikáció javitása. Corina Cretu jelölését a szakbizottság kedvezően véleményezte. Cretu meghallgatása több mint három órát tartott, mely idő alatt válaszolt a politikia csoportok tagjai által hozzá intézett több tucatnyi kérdésre.

A „Big Brother” törvény szükséges nemzetbiztonsági szempontból

Az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa (CSAT) szerint a személyi adatok tárolására, illetve  a telefonkártyákat használók azonositására vonatkozó törvények nemzetbiztonsági szempontból hasznosak. A CSAT egyben úgy döntött, hogy a kormánynak meg kell sürgetnie a törvényes keret elfogadását a kibernetikai biztonság terén.

A szenátus elfogadta a villamosenergia- és földgáztörvényt kiegészitő tervezetet

A dokumentum szerint a romániai gáztermelőknek kötelező módon gáztranzakciókat kell kötniük a hazai piacokon a belső fogyasztásra szánt, saját termelésből történő minimális gázmennyiség eladására. Az intézkedés korlátozott időre érvényes, nevezetesen 2014. július 15 és 2018. december 31 között, s célja a korrekt, átlátható és versenyképes gázárak alkalmazása a hazai gázfogyasztás esetében. A tervezet szerint, a Román Energiahivatalnak kell megállapitania a törvény gyakorlatba ültetéséhez szükséges szabályokat.

A román közszolgálati rádió egyenlő esélyt nyújt valamenni jelöltnek

Ovidiu Miculescu, a román közszolgálati rádió (SRR) elnök-vezérigazgatója kihangsúlyozta, hogy a novemberi elnökválasztáson induló valamennyi jelölt számára a SRR egyenlő esélyt biztosit a választási kampánynak szentelt műsorokban. A választási kampány lebonyolitásának hiteles tükrözéséért a parlament állandó bürói szerdán elfogadták a román közszolgálati rádió és televizió kiadói ajánlatait.

Megkezdődött az új egyetemi tanév

A 2014-2015-ös egyetemi tanév országszerte ünnepi hangulattal vette kezdetét. Remus Pricopie tanügyminiszter, aki a bukaresti Politikai Tanulmányok Intézeténél vett részt az új tanév megnyitásán, megigérte, hogy a tanügyminisztérium finanszirozza a főiskolások szállitását és számos kutatási tervet. Ugyanakkor megelégedéssel nyugtázta, hogy emelkedett a munkahelyeket találó végzősök száma.