2023. szeptember 25.

Több mint 20 000 szülőt, gyermeket, tanárt és diákot várnak az idei Bukaresti Tudományfesztiválra

A rendezvény-sorozat 5 napon át kiállításokkal, konferenciákkal és vitákkal, kísérletekkel és bemutatókkal, valamint dokumentumfilmek vetítésével igyekszik új perspektívákat nyitni az emberi tudás előtt. A nagyközönség román diákok által készített robotokkal léphet majd kapcsolatba, az Iskolai Tudományos Vásáron pedig tanárok koordinálásával diákcsapatok kísérletek és bemutatók, köztük a jelenlévőkkel interakcióba lépő robotok várják a látogatókat. A program számos más eseménye közül a TechEthos kiállítás a mesterséges intelligencia használatának etikai vonatkozásairól szóló vitákat helyezi előtérbe. A Bukaresti Tudományfesztivál a Kutatási, Innovációs és Digitalizációs Minisztérium védnöksége alatt áll, és több helyszínen, így a Bukaresti Műszaki Egyetem, az Akadémia Csillagászati Intézete, múzeumok, iskolák és középiskolák területén zajlik. A legtöbb rendezvényen a részvétel ingyenes. (Radio România Actualităţi)

A kormány várhatóan ma véglegesíti, majd elfogadja az államháztartás egyensúlyának helyreállítását célzó költségvetési csomagot

Előtte Marcel Ciolacu miniszterelnök és Marcel Bolos pénzügyminiszter találkozójára, valamint a Gazdasági és Szociális Bizottság újabb ülésére kerül sor. A jóváhagyást követően a kabinet felelősségvállalással kívánja elfogadtatni a törvénytervezetet a parlamentben. A parlamenti felelősségvállalás intézménye egy olyan törvénykezési forma, amelyik lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy törvénytervezetét módosítás és cikkelyenkénti vita nélkül fogadja el a parlament. Amennyiben azonban a képviselők és a szenátorok együttes ülésén visszautasítják a tervezetet, úgy a jogszabály és a kormány is megbukik.

A szenátus és a képviselőház nagy valószínűséggel szerdán együttes ülésen fog összeülni, hogy a Marcel Ciolacu miniszterelnök által vezetett kabinet felelősséget vállaljon a költségvetési törvénycsomagért. A dokumentum, amelytől a kormány az adóbevételek növekedését, az állami kiadások csökkenését és az adócsalás elleni küzdelem nagyobb hatékonyságát reméli, Marcel Bolos pénzügyminiszter szerint a jövőben az elért eredmények függvényében módosulhat.

Ami a törvénytervezet parlamenti elfogadásának esélyeit az ellenzéki pártok azt tervezik, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Románok Egységéért Szövetség (AUR) és a REPER nevű párt külön-külön aláírás-gyűjtési akciókat kezdeményezett egy ilyen dokumentum benyújtásához. A politikai erőviszonyok ismeretében, megfigyelők arra hívják fel a figyelmet, hogy a bizalmatlansági indítvány kezdeményezéséhez szükséges 117 aláírást csak akkor lehet összegyűjteni, ha az RMDSZ csatlakozik egy másik ellenzéki párthoz. Másfelől viszont az RMDSZ-t tárgyal a jelenlegi kormánykoalícióval is. A miniszterelnök a minél szélesebb parlamenti támogatás megszerzése érdekében nemrég megbeszéléseket folytatott korábbi kormánypárti partnereivel, mivel az UDMR bejelentette, hogy nem ért egyet az ország kulturális intézményeire fordított kiadások csökkentésével, illetve azokkal a beruházásokkal, amelyeket az önkormányzatok saját pénzükből valósíthatnak meg. (Radio România Actualităţi – RADOR Hírügynökség)

A minimálbér növelését tervezik

A garantált bruttó minimálbér 3000 lejről 3300 lejre emelkedne a munkaügyi minisztérium honlapján közvitára bocsátott határozattervezet szerint. Az intézkedés, amely október 1-jén lépne életbe, nettó 100 lejes többletet jelentene, azaz 1900 lejről közel 2000 lejre emelkedne. A dokumentum szerint több mint 1,8 millió alkalmazott részesülne közvetlenül a minimálbér emeléséből. (Radio România Actualităţi)

A CURS közvélemény-kutató intézet legújabb felmérésének megállapításai

Az állampolgárok többsége úgy véli, hogy Romániában inkább rossz irányba mennek a dolgok. Ezt a megkérdezettek 69 százaléka állította, miközben 22 százalékuk szerint jó irányba halad az ország, 9 százalék pedig nem tudja vagy nem válaszolt erre a kérdésre. Emellett a megkérdezettek 41 százaléka gondolja úgy, hogy egy év múlva rosszabb lesz a helyzete, 38 százalékuk szerint ugyanolyan lesz, 18 százalékuk szerint pedig jobb. A CURS felmérése szerint a románok fő problémái az infláció, az árak, az alacsony jövedelem, az életszínvonal, a korrupció és a lopás. Az intézményekbe vetett bizalom tekintetében a tűzoltóság áll az első helyen 73% százalékkal, ezt követi a hadsereg (68%), majd az egyház (63). A felmérésből az is kiderül, hogy ha jövő vasárnap tartanák a parlamenti választásokat, a megkérdezettek 31%-a szavazna a Szociáldemokrata Pártra (PSD), 19% a Nemzeti Liberális Pártra (PNL), 18% a Románok Egységéért Szövetségre (AUR) és 11% a Mentsétek meg Romániát Szövetségre (USR). A felmérést szeptember 12–22. között végezték országszerte 1008, 18 éves és idősebb válaszadóból álló mintán. A maximális hibahatár plusz-mínusz 3,1%. (Radio România Actualităţi)