2022. április 21.

A mai kormányülés napirendjéről

A kabinet egy sürgősségi kormányrendelet révén állami támogatást nyújtana az állattenyésztőknek, ugyanakkor a 2023-as évet Románia Ismeretlen Katonája Évének nyilvánítaná. A részletekről Andrei Şerban, a közszolgálati rádió tudósítója számolt be a hallgatóknak.

A támogatási séma alapján azok a szarvasmarha-, sertés- és baromfitenyésztők kapnának állami pénzt, akiket hátrányosan érintett a koronavírus világjárvány. A vállalatonként kifizetett összeg nem haladhatja meg a 290 ezer eurónak megfelelő lejt.

Egy másik sürgősségi kormányrendelet tervezete arról rendelkezik, hogy az állam közbeszerzési eljárás nélkül is alkalmazhat cégeket, de csak a befejezetlen projektek végleges kivitelezésére, abban az esetben, ha a projekt be nem fejezett hányada nem haladja meg a 40%-ot. A szóban forgó jogszabályt az energetikai iparban alkalmazhatnák, tekintettel arra, hogy az stratégiai ágazatnak minősül.

A kormányülés dönteni fog arról a kormányhatározat-tervezetről is, amelyik ismételten elfogadná a Nagyszeben – Fogaras közötti autópálya műszaki-gazdasági paramétereit. A projektet vissza nem térítendő külföldi hitelekből és a költségvetésből finanszíroznák.

Ezen kívül egy memorandum a jövő évet az Románia Ismeretlen Katonája Évének nyilvánítaná, tekintettel arra, hogy 2023. május 17-én lesz száz éve annak, hogy Bukarestben leleplezték az Ismeretlen Katona Emlékművét. (Radio România Actualităţi)

Európai pénzből alakítják múzeummá az egykori Râmnicu Sărat-i börtönt

A munkálatok kilenc millió euróba kerülnek, amelyeket az Országos Helyreállítási Tervalapból fognak kifizetni. „A Hallgatás Börtöne néven elhíresült volt büntetés-végrehajtó intézet, ahol Corneliu Coposu és Ion Diaconescu is raboskodott, felújítása után életkortól függetlenül minden román számára az emlékezet és az oktatás egyik tartópillére lesz” – nyilatkozta Lucian Romaşcanu művelődésügyi miniszter, aki hozzátette, hogy a múzeumot 2026-ig kell befejezni, s mindent ami ehhez szükséges a Művelődésügyi Minisztérium fog biztosítani. (RADOR Hírügynökség)

Nicolae Ciucă kormányfő is cáfolta Moszkva állításait

Románia nem vesz részt az ukrajnai háborúval kapcsolatos katonai akciókban. Ezt hangsúlyozta Nicolae Ciucă kormányfő, határozottan cáfolva azokat a Moszkva irányából érkező álhíreket, amelyek szerint Románia területén ukrán katonákat képeznek ki. Kiemelte: MiG21-es vadászgépeket se küldenek Ukrajnának, nem is érkezett erre vonatkozó kérés a hadviselő szomszédos államtól.

Vasile Dîncu védelmi miniszter a maga részéről szintén nyomatékosította, hogy Románia Ukrajnának nyújtott segítsége egyelőre humanitárius jellegű, hadi felszerelést pedig nem tartalmaz. A tárcavezető kedden Moszkva azon állítását volt kénytelen cáfolni, hogy az orosz csapatok eddigi ukrajnai kudarcának az az oka, hogy több ezer külföldi zsoldos is harcol ellenük az országban, köztük 1500 román is. Nicolae Ciucă körültekintő tájékozódásra kérte az állampolgárokat, arra figyelmeztetve, hogy a jelenlegi háborús helyzetben megsokasodtak a félretájékoztatások, az álhírek, amelyek terjesztésén gőzerővel dolgozik a propagandagépezet. Mint mondta, az információs hadviselés Romániát is érinti, ebben pedig nagy szerep hárul az állampolgárokra. (Radio România Actualităţi)

A miniszterelnök avatta fel Nagyvárad új, több mint 5000 férőhelyes sportcsarnokát

Nicolae Ciucă miniszterelnök jelenlétében avatták fel tegnap Nagyvárad legújabb, több mint 5 ezer férőhelyes sportcsarnokát, amely 25 millió euróba került. A tegnap tartott avatóünnepségen a kormányfő kiemelte, hogy a létesítmény alkalmas országos és nemzetközi sport, illetve kulturális rendezvények megszervezésére. Közölte, hogy az idén újabb két sportcsarnokot, egyet Piteşti-en, egy másikat Besztercén avatnak fel.

A nagyváradi sportcsarnok 25 millió euróba került, amelyből 20 milliót a kormány állt, 5 milliót a nagyváradi önkormányzat.

Cseke Attila fejlesztési miniszter kiemelte, hogy a sportlétesítmény a legjobb hangosító berendezéssel, a legkorszerűbb eredményjelző rendszerrel és pályával rendelkezik. Nagyváradon ez a második sportcsarnok, a régi létesítmény 2500 férőhelyes. (Bukaresti Rádió)

Székely Ervin, RADOR