2015. november 27

December 1 – Románia Nemzeti Napja

Románia Nemzeti ünnepe alkalmával a fővárosban és országszerte számos kulturális és tudományos rendezvényt tartanak. Pénteken, a konstancai diákok rajz- és versmondó műhelyt szerveztek, mig a Botoşani liceum tanulói több mint ezer, a nemzeti zászló szineit szimbolizáló leggömböt engedtek a magasba. A Teleorman megyei Múzeum szakértői, Alexandriában, a Nagy Egyesülés történelmi pillantának fontosságáról beszéltek a gyermekeknek. Bukarestben, a Román Akadémián, ünnepi ülésszakot tartottak, mig a Román Rádió Zenekara, Románia Nemzeti Napjának szentelt koncertet tart. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.27)

Klaus Iohannis államfő a Cotroceni palotában fogadta az USA Nemzeti Gárdájának vezetőjét

Klaus Iohannis államfő pénteken a Cotroceni palotában fogadta Frank Grass tábornokot, az USA Nemzeti Gárdájának vezetőjét. A felek kifejezésre jutatták készségüket és érdeklődésüket a kétoldalú együttműködés folytatása iránt biztonsági és védelmi téren, a folyamatban levő közös projektek kiterjesztése révén. Sajtóközlemény szerint a találkozón teritékre került az afganisztáni és a nyugat -balkáni helyzet alakulása, valamint a kitünő román-amerikai kapcsolatok stratégiai fontossága a jelenlegi dél-kelet-európai biztonsági helyzet kontextusában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.27)

Nyilatkozatban itélte el a terrorizmust 12 ország parlamenti képviselője

A Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés Parlamenti Közgyűlésének bukaresti ülésszakán részvevő, a Fekete-tenger térségében fekvő 12 ország parlamenti képvislője nyilatkozatba itélte el a torrorizmust, ismételten megerősitve eltökélt küzdelmüket e rákfene kiirtásáért. Törökország küldöttségének vezetője, Haluk İpek a Nemzetközi Bűntetőbiróság hatáskörének kiterjesztése mellett szállt sikra.Megjegyzendő, hogy a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés Parlamenti Közgyűlésének Elnökségét az Orosz Föderáció veszi át, amelyet a bukaresti összejövetelen Serghei Narîşkin, az orosz Állami Duma elnöke képviselt. A román külügyminisztérium a román köszolgálati rádiónak elmondta, hogy a Szenátus meghivhatta a moszkvai törvényhozó fórum alsó házának elnökét, mivel Románia a nemzetközi jog szabályai szerint köteles megengedni a területére való belépést azon személyek esetében, akik – egy sokoldalú egyezmény értelmében – kiváltságot és mentelmi jogot élveznek. A román diplomácia e magyarázattal szolgált, mivel az orosz Állami Duma elnöke azon listán szerepel, más orosz hivatalosságokkal együtt, akiknek megtiltották az Európai Unió területére való belépést. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.27)

Októberben 6,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta

Romániában 6,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta októberben, közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet. Az emlitett hónapban 630 ezer volt a munkanélküliek száma, 4 ezerrel kevesebb, mint szeptemberben. Az egy évvel ezelőtti adathoz mérten ugyanakkor 0,1 százalékponttal nőtt az állástalanok aránya, tavaly októberben 618 ezer munkanélküli volt. A férfiak körében magasabb a munkanélküliség, mint a nőknél, a férfiaknál 7,6 százalékos munkanélküliségi rátát számolt a statisztikai intézet, a nőknél ugyanez az arány 5,7 százalék.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.27)