2014. december 5

Victor Ponta: A parlament dönt a földgáz árának liberalizálásáról

Victor Ponta miniszterelnök kijelentette, hogy a parlament dönt a földgáz árának liberalizálásáról és a kormánynak figyelembe kell vennie e döntést. A miniszterelnök egyben kihangsúlyozta, hogy nem érdeke azt mondania az egyszerű román állampolgároknak, hogy holnaptól dupla árat kell fizetniük a fűtésért. „Románia kormánya, egyrészt, tiszteletben tartja a parlamentben elfogadott törvényeket, mig másrészt együttműködési kapcsolatot ápol az Európai Bizottsággal, olyképp, hogy eleget tudjon tenni kötelességeinek, a háztartási fogyasztók érdekeinek szemelőtt tartása mellett”, hangsúlyozta Victor Ponta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.05)

Az energiaügyi miniszter lemond tisztségéről, amennyiben megdrágul a háztartási fogyasztóknak szállitott gáz

Răzvan Nicolescu energiaügyi miniszter kijelentette, hogy 2015 január 1-től nem drágul a földgáz ára, azaz az állampolgároknak nem kell magasabb gázárat fizetniük. Pénteki sajtóértekezletén Nicolescu azt is elmondta, hogy kész lemondani tisztségéről, amennyiben megdrágul a háztartási fogyasztóknak szállitott gáz. Másrészt, Răzvan Nicolescut azzal vádolta Iulian Iancu, a képviselőház iparért felelős bizottságának elnöke, hogy nem volt őszinte, amikor azt mondta, hogy Romániában a háztartási fogyasztóknak szállitott földgáz árának liberalizálását az Európai Bizottság jóváhagyásával halasztják el. A román közszolgálati rádió tudósitója szerint, az Európai Bizottság mostanig semmilyen dokumentummal nem támasztotta alá az elhalasztásra utaló megállapodást. Răzvan Nicolescu utólag elismerte, hogy ez irányban csak nyilatkozati szinten kapott jóváhagyást Gunther Oettinger volt energiaügyi európai biztostól. Răzvan Nicolescu ugyanakkor kijelentette, hogy rágalmazás vádjával bepereli Iulian Iancu szocialdemokrata képviselőt és Andreea Paul demokrata-liberális alelnököt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.05)

Traian Băsescunak nem állt módjában 2012 után valakinek is a lemondását kérni

A 2012 népszavazás után, amikor 7,4 millió román állampolgár Traian Băsescu államfő hivatali felfüggesztésére szavazott, az államelnök egyáltalán nem volt olyan helyzetben, hogy valakinek is a lemondását kérje, vélekedett Gabriela Firea, a Szoicáldemokrata Párt (PSD) szóvivője. Gabriela Firea kijelentése azt követően hangzott el, hogy Románia elnöke Viktor Ponta miniszterelnöktől egy olyan új kormány megalakitását kérte, amelyben jómaga nem vesz részt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.05)

Románia a legnagyobb gazdasági növekedést könyvelte el a III-ik negyedévben

Az Európai Unió szintjén Románia könyvelte el a legnagyobb gazdasági növekedést a III-ik negyedévben, az előző negyedév eredményeihez képest, közölte az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat. Az emlitett időszakban a román gazdaság 1,8%-al növekedett és az EU tagországai közül Románia az első helyen szerepel, utána következik Lengyelország, Nagy-Britannia, Szlovénia és Görögország. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.05)

Az élelmiszeripari szakszervezetek nem jutottak közös nevezőre a hatóségokkal

Az élelmiszeripari szakszervezetek, amelyek pénteken a pénzügyminisztérium székháza előtt tűntettek, nem jutottak közös nevezőre a hatóságokkal afelől, hogy 2015 január 1-től a hús- és a hústermékek hozzáadottérték-adóját (TVA) 24%-ról 5%-ra csökkentsék. Dragoş Frumosu szakszervezeti vezető szerint a TVA magas szintje elősegiti az adócsalást. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.05)