2014. október 13

Orbán Viktor: „A Fidesz-KDNP óriási fölénnyel győzött”

A vasárnapi önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP óriási fölénnyel győzött, s e győzelem az egész ország győzelme, hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök, a parlament hétfői plenáris ülésén napirend előtt. Azért győzött az egész ország, mert a választás végeredménye és következménye egy sohasem tapasztalt méretű összefogás, együttműködés és egység – fogalmazott a kormányfő a szavazás utáni napon.

A román társadalom továbbra is tartózkodó magatartásra helyezkedik a foglyokkal szemben

A román társadalom továbbra is tarózkodó magatartást tanusit a bebörtönzöttekkel szemben, ugyanis egyre kevesebb vállalat toborozza a munkaerőt a börtönbűntetésre itéltek sorából, illetve a volt foglyok közül. S amennyiben mégis munkához jutnak, a társadalom részéről megkülönböztetett bánásmódban részesülnek, erre a konlúzióra jutottak a galaci fegyháznál tatrtott sajtókonferencián, melynek fő témája a börtönből kikerültek szociális beilleszkedése volt.Mint Ginanina Crăciun, a galaci börtön helyettes felügyelője elmondta, annak dacára, hogy az utóbbi 25 év alatt megváltozott mentalitásunk, a munkaadók továbbra is tartózkodnak volt foglyok alkalmazásától.

A gazdákodók felvehetik az uniós szubvenciók egyrészét

A gazdálkodók ezen héten felvehetik, előlegként, az uniós szubvenciók egyrészét, amelyeket támogatásukra az Európai Bizottság és a kormány nyújt.A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) csütörtöktől kezdi kifizetni az idei, hektáronkénti termésre járó összegeket azon egymillió gazdálkodónak, akik erre vonatkozóan benyújtották a kérvényt. Az ez évre kiutalt szubvenció értéke hektáronként 160 euró.

A romakirály pártja támogatja Victor Pontát az állemelnöki választáson

A novemberi elnökválasztáson Victor Ponta szociáldemokrata kormányfőt, államelnökjelöltet támogatja a Romák Demokratikus Szövetségének Pártja (PADR). Ez irányban Dorin Cioabă pártelnök megállapodást ir alá hétfőn a kormánykoalícióban részt vevő Románia Haladásáért Országos Szövetséggel (UNPR). Cioabă, aki a romák nemzetközi királyának tekinti magát, a múlt héten jelentette be, hogy pártját hivatalosan bejegyezte a bíróság. A megállapodás aláírása után Cioabă elmondta, hogy több százezer roma csak az ő jelzésére vár, hogy kire szavazzon az elnökválasztáson, úgyhogy az ő állásfoglalása eldöntheti, ki lesz Románia következő elnöke. A szociáldemokratákkal szorosan együttműködő UNPR-t Gabriel Oprea belügyminiszter vezeti, de a „romakirállyal” kötött egyezményt egyik helyettese írta alá. Az UNPR vállalta, hogy a 2016-os parlamenti választásokon PADR-jelölteket is indít listáin azokban a térségekben, ahol nagy számú roma közösség él.

Elfogyott a roncsautóprogram keretében kiutalt támogatási keret

A  roncsautóprogram keretében kiutalt tizenhétezer értékjegyet  már felhasználták a magánszemélyek, így az idénre biztosított támogatási keret elfogyott – közölte hétfőn a román környezetvédelmi minisztérium, amely áprilistól, a program újrainditásától, összesen 17 ezer értékjegyet bocsátott ki, amelyeknek egyenkénti értéke 6500 lej volt.Ilyen értékjegyeket kaptak azok a gépkocsi tulajdonosok, akik nyolc évnél idősebb járműveket adtak el a romcstelepen, s akik új gépkocsik vásárlására használhatták fel ezeket.  Korodi Attila tárcavezető szerint az elmúlt tíz évben, amióta működik a program, először történt meg, hogy már egy hónappal a határidő előtt elfogyott a támogatási keret.