2024. március 28.

Klaus Iohannis államfő kihirdette az elektronikus cigaretta kiskorúaknak történő értékesítését tiltó törvényt

A normatív törvény célja, csökkenteni a gyermekek és fiatalok dohánytermékeknek való kitettségét. A törvény kiterjed az elektronikus cigarettára is, de ezen eszközök utántöltő palackjaira és a dohány melegítésére szolgáló elektronikus termékekre is. Ugyanakkor az oktatási intézmények kötelesek saját szabályzatukba intézkedéseket bevezetni azon tanulók számára, akik nem tartják be ezeket a rendelkezéseket. A törvény szankciókat is előirányoz, amelyek a cselekmény súlyától függően akár 100 ezer lejt is elérhetnek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

Az Európai Ügyészség nyomozást folytat Romániában vontatóhajók csalárd megvásárlásával kapcsolatban

Nyomozást folytat Romániában az Európai Ügyészség vontatóhajók csalárd vásárlásával kapcsolatban, amely, állitólag, mintegy 7 millió eurós kárt okozott az Európai Unió költségvetésének. Igy, kivizsgálás alá kerültek a Alsó-Duna galaci Vizügyi Igazgatóságának és a Román Tengerészeti Hatóság tisztségviselői. Az Alsó-Duna Vizügyi Igazgatóság munkatársai 2019-ben a Nagy Infrastruktúra Operatív Programon keresztül kaptak támogatást két többfunkciós vontatóhajó beszerzésére, de a vizsgálat szerint pontatlan dokumentumokat nyújtottak be. Noha, a csónakokat kizárólag folyami hajózásra szánták, a gyanúsítottak, a tenderfüzet szerint, tengeri hajókra érvényes, sajátos műszaki és épitési jellemzőket kértek, ami egyetlen kérelmező előnyben részesítéséhez vezetett. A beszállító céggel kötött szerződés megkötését követően a két vontatóhajót 2021 júliusában szállitották le. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

Csütörtökön megnyitják a Nagyváradot az észak-erdélyi autópályával összekötő gyorsforgalmi utat

A Nagyváradot az észak-erdélyi (A3-as) autópályával összekötő gyorsforgalmi utat csütörtök délután nyitják meg a gépkocsiforgalom előtt. A 19 kilométer hosszú, irányonként kétsávos bekötőútból 13 kilométer gyorsforgalmi, 6 kilométer főközlekedési minősítésű. Nagyvárad belső körgyűrűjéből indul ki, és az észak-erdélyi autópálya csonknak számító 5,35 kilométeres Bors-Bihar szakaszába fut bele. Ez utóbbi a Bors II.-Nagykereki autópálya-határátkelőhelyhez vezet, és a magyarországi M4-es sztrádával teremti meg a kapcsolatot. A Nagyvárad-Bors II. gyorsforgalmi út kivitelezésére forditott 545,9 millió lejt uniós alapokból fedezték, a szerződést 2021 júliusában írták alá az osztrák Strabag céggel, míg a munka 2022 tavaszán kezdődött el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

A Vidéki Beruházást Finanszírozó Állami Ügynökség mintegy három éve alkalmaz mesterséges intelligenciát tevékenységében

A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Állami Ügynökség – AFIR – mintegy három éve alkalmaz mesterséges intelligenciát tevékenységében, amely jelentős időigényes feladatokat vett át az európai alapok terén, főleg az adatbázisokhoz való hozzáférésben, pontosabban az aurópai alapokat igénylő gazdálkodók, vállalkozók és állami intézmények számára szükséges telekönyvek és bírósági akták beszerzésében. Az ügynökség képviselői a román közszolgálati rádió marosvásárhelyi studiója munkatársainak elmondták, hogy így az AFIR több száz napos iratkeresést spórolt meg. A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség a jövőben mesterséges intelligencia segítségével tervezi bővíteni együttműködési területét, elsősorban azokkal az intézményekkel, amelyek előmozditják a gazdálkodók európai forrásokhoz való hozzáférését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

Három nap múlva a repülőtereken és a kikötőkben okmányellenőrzés nélkül utazhatunk a szabad mozgást biztosító térségben

Március 31-től az Európai Unión belül és a schengeni társult államokba utazó román állampolgárok már nem kötelesek átmenni a határellenőrzésen, hanem közvetlenül a beszállókapukhoz mehetnek. Románia részleges schengeni csatlakozását a temesvári „Traian Vuia” repülőtér új nemzetközi indulási termináljának pénteki felavatásával rögzitik. A projekt egy nagyobb, európai forrásból megvalósuló beruházás része, hangsúlyozta Daniel Stamatovici, a temesvári repülőtér vezérigazgatója. A 12 000 négyzetméteres területen épült új terminál hat biztonsági szűrővel, nyolc beszállókapuval és 18 check-in pulttal rendelkezik, de lesz itt számos üzlet, étterem és kávézó is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

Rozália Gănciulescu