2016. szeptember 28

Klaus Iohannis: A nemzetek kötelessége az emberek megmentése, támogatása és megvédése

Az ENSZ-közgyülés szeptember 25-27-i ülésszaka a következő 15 évre vonatkozó fenntartható fejlesztési célokról döntött a világ több, mint 150 vezetőjének részvételével. Klaus Iohannis román államfő felszólalásában ismertette Románia álláspontját a nők és férfiak közötti egyenlőségről és a nők jogainak megvédéséről. A román államfő az ENSZ-csúcstalálkozó alkalmából megbeszélést folytatott Xi Jinping kinai elnökkel egyes nagyszabású román-kinai projektek kivitelezéséről az energia, az infrastruktúra és a turizmus terén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.28)

Klaus Iohannis államfő az amerikai román közösség tagjaival találkozott

Klaus Iohannis államfő a New York-i román közösség több, mint száz tagjával találkozott, akiknek elmondta, hogy a román államnak gondoskodnia kell állampolgárairól, függetlenül attól, hogy a világ melyik részében élnek. Ilyen összefüggésben megjegyezte, hogy a szükséges törvényes keret megtermetése ahhoz, hogy a külföldön élő románok a 2016-i választásokon levélszavazás révén fejezhessék ki opciójukat, a román politikai osztály „érettségéről” tesz tanubizonyságot. Klaus Iohannis ugyanakkor megjegyezte, hogy az USA-ban élő románoknak szolidárisaknak kell lenniük, hogy közösségük erős és tiszteletre méltó legyen. Megjegyzendő, hogy a román államfő a világ több, mint 150 vezetőjével együtt New Yorkban részt vett az ENSZ közgyűlésén. Az utóbbi 10 évben Románia először képviselteti magát államfői szinten az ENSZ-közgyűlésen. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.28)

Az RMDSZ a kormány ellen voksol a keddi bizalmi szavazáson

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a kormány ellen fog voksolni a keddi bizalmi szavazáson a román parlamentben – jelentette ki hétfőn Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. A román parlamentben kedden szavaznak az ellenzéki liberálisok által beterjesztett bizalmatlansági indítványról, amelynek elfogadása esetén Victor Ponta kormánya megbukik. Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakcióinak hétfői döntését ismertetve Kelemen Hunor kifejtette, hogy a szövetség ugyan nem ért egyet az indítvány szövegével, amely kizárólag a miniszterelnök bírósági ügyéről szól, de ellenzéki pártként a kormány ellen fognak szavazni. Victor Pontát többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet vádjával állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.28)

A Népi Mozgalom Párt a liberális bizalmatlansági inditványra szavaz

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke bejelentette, hogy „a párt parlamenti tagjai a bizalmatlansági inditványra szavaznak azért, hogy Victor Ponta miniszterelnök távozzon a kormány éléről”. Eugen Tomac szerint „egy ellenzékben levő párt, amelynek a kormány megbuktatása a célja, minden rendelkezésére álló demokratikus eszközt felhasznál e célra. A Nemzeti Liberális Párt ezt nem teszi teljes meggyőződéssel és ezért is nem fog átmenni a parlamenten a bizalmatlansági inditvány. Legalábbis igy véli a PMP”. A pártelnök úgy vélte, hogy a bizalmatlansági inditvány „lehetett volna sokkal tartalmasabb, tekintettel az ország társadalmi és gazdasági nehézségeire. A bizalmatlansági inditvány „nem tartalmazza ezeket a nehézségeket”, ami arról tanuskodik, hogy az ellenzék csak szinleli a bizalmatlansági inditvánnyal kapcsolatos eljárását”, fűzte hozzá a PMP elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.28)

Mintegy 20 ezren tiltakoztak Kisinyóvban

Moldova Köztársaságban mintegy 20 ezer ember tiltakozott a kisinyóvi kormány ellen, amelyet korrupcióval vádol. A két oroszbarát politikai alakulat, nevezetesen a Szocialisták Pártja és a Mi Pártunk által szervezett nagyméretű tiltakozáson Nicolae Timofti államelnök és más magas rangú tisztségviselők lemondását követelték. A tiltakozás szervezői szerint a helyzet rendezésére az egyedüli megoldás: az előrehozott parlamenti választások megszervezése. A két párt vezetői bejelentették, hogy a addig tiltakoznak, amig lemond a jelenlegi kormány. A tűntetők több tucatnyi sátrat húztak fel a parlament és a mezőgazdasági minisztérium székházai elé, ahol több képviselő irodája található. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.28)

Ötmillió alkalmazott fog dolgozni Romániában három év múlva

Három év múlva ötmillió alkalmazott fog dolgozni Romániában. Erre a 2007-2008 közötti időszak óta nem volt példa – olvasható az Országos Előrejelzési Tanács jelentésében.A hivatal szerint a fizetések is jelentős mértékben emelkednek, 2019-ig átlagosan 25 százalékos növekedésre lehet majd számítani. A testület őszi előrejelzése szerint az idén foglalkoztatott több mint 4 és fél millió munkavállaló száma 2018-ban 5 millióra emelkedik. Romániában az elmúlt évek során az alkalmazottak száma folyamatosan csökkent, ami főként a kivándorlási hullámnak és a gazdasági válságnak tudható be. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.28)