2023. augusztus 7.

Ma kezdődik a pótérettségi

Ezen a héten a nyelvi és digitális készségek és az érettségi átlagok egyenértékűvé tételére kerül sor, amely eljárás júniusban, a tanári-sztrájk miatt elmaradt. Az írásbeli vizsgák jövő szerdán, augusztus 16-án kezdődnek, amikoris a román nyelv és irodalom felmérőre kerül sor. Ezt követik a kötelező és választható vizsgák, valamint a kisebbségi diákok anyanyelvi vizsgái. A végleges eredményeket a tervek szerint augusztus 29-én teszik közzé. (Radio România Actualităţi)

Ma összeül a Nemzeti Bank (BNR) kormányzótanácsa

A megbeszélés tárgya a monetáris politika aktuális döntéseinek meghozatala. Az előző, júliusi ülésén a Román Nemzeti Bank változatlanul évi 7%-on tartotta irányadó kamatlábat, és arra számított, hogy az infláció a következő hónapokban tovább csökken. A jelenlegi irányadó kamatláb felső határát januárban határozták meg, amikor 6,75%-ról évi 7%-ra történő emelésről döntöttek. (Radio România Actualităţi)

Ezüstérmét bocsát ki ma a Román Nemzeti Bank (BNR)

Az érmével a 150 éve született Gheorghe Țițeica, a kiváló román matematikus és tanár emléke előtt kívánnak tisztelegni. Az érme előlapján egy matematikai lapon lévő geometriai feladat grafikus ábrázolása, a „Románia körívben” felirat, a címer és a 10 lejes címlet látható. A hátlapon Gheorghe Țițeica arcképe és neve, valamint az 1873 és 1939 közötti évszámok láthatók. Az BNR szerint az ezüstérmét legfeljebb ötezer példányban dobják piacra, eladási ára pedig 470 lej. (Radio România Actualităţi)

Versenytanács: az alapvető élelmiszerek átlagárai a nagy kiskereskedelmi láncokban akár 34%-kal csökkentek

A 14 élelmiszerre vonatkozó kereskedelmi felárakat korlátozó intézkedés augusztus 1-jén lépett hatályba, és három hónapig lesz érvényben.

Az alapvető élelmiszerek átlagárai a nagyobb kiskereskedelmi láncokban a kereskedelmi felárak korlátozásáról szóló rendelet végrehajtásával összefüggésben akár 34%-kal is csökkentek.

A Versenytanács által ismertetett adatok szerint a legnagyobb csökkenés a gyümölcsök és zöldségek esetében volt tapasztalható, de a hús és a tejtermékek ára is akár 12%-kal csökkent. Az alapkosárba tartozó egyéb termékek, például a kenyér, az olaj, a tojás, a cukor és a kukoricaliszt ára is csökkent.

Marcel Ciolacu miniszterelnök nemrég bejelentette: a hatóságok ellenőrizni fogják, hogy a nagy üzleteket, hogy betartják-e az alapvető élelmiszerek olcsóbbá tételéről szóló rendelet előírásait. (Radio România Actualităţi)

Nőnek az üzemanyag-árak

A benzin és a gázolaj ára enyhén emelkedett az előző hónaphoz képest. Egy liter benzin átlagosan 6,96 lejbe kerül, 3,7 százalékkal többe, mint 30 nappal ezelőtt, a gázolaj literje pedig 7,05 lejbe, ami öt százalékkal nőtt ugyanazon időszak alatt. Bukarestben egy liter normál benzin ára most 6,92 lej és 7,04 lej között mozog, a normál gázolajé pedig 7,01 lej és 7,13 lej között. Románia jelenleg a legolcsóbb benzin és a legolcsóbb gázolaj tekintetében is a harmadik helyen áll az Európai Unióban, Bulgária és Málta után. (Radio România Actualităţi)

Számottevő károkat okozott a tegnapi vihar Brăila megyében

Több mint 40 fa tört el, illetve fordult ki gyökerestül. Az egyik fa pedig egy autóra dőlt. Több tető megrongálódott, és mintegy 20 melléképületet elöntött a víz. Két falu, Stăncuța és Romanu áram nélkül maradt. Berteștii de Josban egy tanya teteje leszakadt, és 10 tehén szenvedett áramütést. Az Electrica és az Önkéntes Mentőszolgálat csapatai a helyszínre siettek – jelentette tegnap a közszolgálati rádió riportere, Gina Bahar. Konstanca, Tulcea, Brăila, Ialomița és Călărași megyében több tucatnyi településen volt tegnap piros viharjelzésű figyelmeztetés. A széllökések elérték a 90 km/h-t, és jelentős mennyiségű eső és jégeső hullott. (Radio România Actualităţi)

RADOR – Székely Ervin